Nieuws/Financieel
483797
Financieel

Verdachte fraudeurs SNS vervolgd

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie daagt tien verdachten van fraude bij de vastgoedtak Property Finance van SNS voor de rechter. Dat heeft het OM dinsdag bekendgemaakt. Hoofdverdachten zijn voormalig directielid Buck Groenhof en Pieter G.

Aan de hoofdverdachten zouden steekpenningen zijn betaald van 2010 tot in 2012. Het vermoeden is dat de steekpenningen zijn betaald als tegenprestatie voor (het behouden van) een aanstelling die door de hoofdverdachten was aangeboden. In totaal was hier 2,3 miljoen euro mee gemoeid. SNS was hier niet van op de hoogte, betaalde zo te veel voor de werknemers en deed in 2013 aangifte.

Het OM verdenkt in totaal vijftien verdachten en hun vennootschappen van betrokkenheid bij georganiseerde oplichting, omkoping, valsheid in geschrifte en witwassen. Dat gebeurde volgens het OM tijdens hun aanstelling bij Property Finance. Het betalen van de steekpenningen zou zijn verhuld door valse facturen op te stellen.

Vijf van de verdachten voeren een taakstraf uit van 120 uur, al dan niet met betaling van een boete. Drie verdachte bedrijven betalen boetes van in totaal 475.000 euro. Zij hoeven niet voor de rechter te verschijnen.

Op 30 november en 1 december is er in de zaak een zogeheten regiezitting.

Het betalen van steekpenningen speelde zich af in de periode dat SNS Property Finance al in zwaar weer verkeerde. SNS werd per 1 februari 2013 genationaliseerd.