Nieuws/Financieel
483901
Financieel

'PostNL biedt magere vooruitzichten'

AMSTERDAM (AFN) - PostNL heeft een teleurstellende verwachting voor volgend jaar gepresenteerd, terwijl de groei in de periode 2017-2020 beperkt blijft. Dat stelden analisten van Rabobank en KBC Securities dinsdag.

PostNL gaf eerder op de dag aan voor 2016 te rekenen op een onderliggende cash operationele winst van 220 tot 260 miljoen euro. Dat is veel lager dan in de markt werd verwacht, aldus Rabo en KBC. In de volgende jaren wordt door het bedrijf een geleidelijke verbetering voorzien, tot tussen 265 en 335 miljoen euro in 2020.

Rabo wees erop dat het middelpunt van die bandbreedte even hoog is als het het middelste punt in de verwachting die het postbedrijf voor dit jaar hanteert. De winst blijft dus vlak, met een flinke dip in 2016, concludeerde de bank. KBC sprak in dit verband van een ,,realistische ambitie'' voor 2020.

Dividend

ING gaf aan dat PostNL op veel hogere besparingen mikt dan verwacht, terwijl de krimp van de postmarkt in de prognoses van het bedrijf beperkter blijft dan gedacht. De outlook voor 2016 voldoet volgens analist Marc Zwartsenburg aan de verwachtingen.

PostNL gaf aan ,,zo snel mogelijk'' de uitbetaling van dividend te willen hervatten, waar eerder nog 2016 als doel werd genoemd. Volgens Rabo lijkt het erop dat het dividend wordt verschoven naar 2017/2018.

Rabo en ING handhaafden hun koopadvies voor het aandeel PostNL, dat bij KBC op hold staat. Beleggers reageerden teleurgesteld op de nieuwe doelen van het postbedrijf. PostNL stond dinsdag na ruim een uur handel bijna 20 procent in de min op 2,94 euro.