Nieuws/Financieel
483930
Financieel

'Zwakte Azië punt van aandacht bij Vopak'

AMSTERDAM (AFN) - De zwakte van tankopslagbedrijf Vopak in Azië blijft een punt van aandacht, maar is reeds ingecalculeerd in de koers die eerder dit jaar flink zakte. Dat schrijft KBC Securities in een vooruitblik op de kwartaalcijfers die het bedrijf vrijdag voorbeurs presenteert.

Bij de cijfers over de eerste helft van dit jaar meldde Vopak dat de gemiddelde bezettingsgraad in het Verre Oosten was gezakt naar 88 procent, van 95 procent een jaar eerder.

KBC gaf aan zijn verwachting voor het operationeel resultaat (ebitda) in 2015 met 4 miljoen te verlagen tot 796 miljoen euro. Vopak stelde in augustus dat dit jaar een ebitda exclusief bijzondere posten wordt verwacht die hoger zal zijn dan het resultaat van 763 miljoen euro in 2014. Het resultaat in de tweede helft van dit jaar zal echter niet hoger uitvallen dan in de eerste zes maanden van 2015, aldus Vopak.

Rabobank denkt dat Vopak bij de cijferpresentatie zijn winstprognose voor dit jaar zal handhaven en voorzichtig zal zijn over Azië voor de komende kwartalen. Rabo rekent voor heel dit jaar op een ebitda van 790 miljoen euro. KBC verhoogde dinsdag zijn advies voor het aandeel Vopak van reduce naar hold. Het koersdoel ging van 44 naar 35 euro. Het aandeel Vopak noteerde dinsdag om 09.35 uur 0,6 procent hoger op 36,81 euro.