Nieuws/Financieel
483940
Financieel

Goedkope euro helpt DSM vooruit

HEERLEN (AFN) - DSM heeft in het derde kwartaal 8 procent meer omzet behaald dan een jaar eerder, vooral dankzij de relatief goedkope euro. Dat blijkt uit het dinsdag gepubliceerde kwartaalbericht van de producent van vitaminen en specialistische chemicaliën.

Vooral de divisie die voedingsstoffen als vitaminen produceert, liet volgens de onderneming een ,,solide'' groei zien. De tak die materialen maakt voor onder meer auto's, vliegtuigen en elektronica zag de verkopen daarentegen wat teruglopen. Wel verbeterde daar de winstgevendheid, dankzij lagere inkoopprijzen en kostenbesparingen

De totale opbrengsten liepen op tot 1,95 miljard euro, tegen 1,79 miljard euro in het derde kwartaal van 2014. De brutowinst (ebitda) steeg van 281 miljoen naar 287 miljoen euro. DSM blijft bij zijn eerder uitgesproken verwachting dat de brutowinst dit jaar hoger zal zijn dan vorig jaar.

Toekomstplannen

Daarbij houdt bestuursvoorzitter Feike Sijbesma wel een slag om de arm. ,,Het is steeds lastiger om de macro-economische ontwikkelingen te voorspellen'', zei de topman in een toelichting.

DSM ontvouwt woensdag nieuwe toekomstplannen en gaat dan ook nader in op de derdekwartaalresultaten. Het speciaalchemiebedrijf kondigde in augustus al een forse bezuinigingsronde aan. Daardoor komen 900 tot 1100 banen te vervallen, waarvan circa de helft in Nederland.

Onder de streep bleef afgelopen kwartaal 36 miljoen euro over, ruim 60 procent minder dan een jaar eerder. DSM schreef af op bezittingen en maakte eenmalige kosten voor onder meer overnames en reorganisaties.

Grafiek resultaten DSM met omzet, ebitda en winst.