Nieuws/Financieel
483967
Financieel

FSB ziet Aegon als 'too big to fail'

BASEL (AFN) - Aegon is door de internationale toezichthouder Financial Stability Board (FSB) opgenomen in de lijst van negen zogeheten systeemrelevante verzekeraars. Die bedrijven zijn zo groot dat er een gevaar ontstaat voor de hele financiële sector als ze in de problemen komen.

Aegon vervangt op de lijst, die jaarlijks wordt samengesteld, het Italiaanse Generali. Opname in de groep van verzekeraars die als 'too big to fail' worden gezien, kan betekenen dat voor Aegon strengere kapitaaleisen gaan gelden dan voor andere verzekeraars. Dit staat echter nog niet vast.

In voorstellen die momenteel de ronde doen, wordt van de grote verzekeraars een aanzienlijk grotere buffer tegen mogelijke verliezen geëist dan van kleinere bedrijven. Aan de definitieve eisen, die in 2019 moeten gaan gelden, wordt nog gewerkt. Naast de hogere kapitaaleisen is het toezicht op de systeemrelevante bedrijven strenger dan voor andere verzekeraars.

De FSB is een samenwerkingsverband van de financiële autoriteiten van ruim twintig landen, met als doel om regels voor en het toezicht op de financiële sector te coördineren.