Nieuws/Financieel
484619753
Financieel

Oekraïne krijgt nog eens €540 miljoen steun

WASHINGTON - De Wereldbank geeft nog eens ruim €540 miljoen financiële steun aan Oekraïne om het land te helpen in de oorlog met Rusland. Daarmee komt het totale steunbedrag van de Wereldbank aan Oekraïne sinds de Russische invasie op ruim €13 miljard.

Volgens de Wereldbank is nu van het gehele steunbedrag inmiddels 11 miljard ingezet voor hulp in Oekraïne. Het geld gaat bijvoorbeeld naar zorg, onderwijs, pensioenen, uitkeringen en financiering van overheidsinstellingen.

"De tol die wordt geëist door de vernietiging, schade en ontwrichting in Oekraïne is duizelingwekkend en blijft maar groeien", aldus bestuurder Anna Bjerde van de Wereldbank in een verklaring. "De Oekraïense bevolking heeft een lange weg van herstel te gaan en haar ontwikkelingspartners moeten samen blijven doorgaan met het ondersteunen van de wederopbouw van Oekraïne."

De Wereldbank denkt dat de kosten voor wederopbouw en herstel van Oekraïne na de oorlog de komende drie jaar meer dan 100 miljard euro zullen bedragen. Door de oorlog heeft de Oekraïense economie en infrastructuur grote schade opgelopen.