Nieuws/Financieel

Finse consument sombert

Door Van onze DFT-redactie

AMSTERDAM - De worsteling van de Finse economie raakt ook het vertrouwen van de consumenten in het land. De indicator die het vertrouwen meet, is in oktober opnieuw gedaald.

De barometer, een gemiddelde van vier verschillende indicatoren van vertrouwen, is in oktober uitgekomen op 1,3 punten, zo meldde het Finse statistiekbureau dinsdag. De index kan in theorie uiteenlopen van -100 tot +100, waarbij een hoger positief cijfer meer vertrouwen in de economie aangeeft. Het langjarig gemiddelde ligt op 11,4 punten.

De 1,3 in oktober is weliswaar beter dan de 0,4 punten van oktober vorig jaar, maar een steile daling in vergelijking met een paar maanden geleden. In augustus stond de indicator namelijk nog op 8,3 en in september op 4,2.

Hypotheek

Met name het vertrouwen van consumenten in hun 'persoonlijke economie' en in de mogelijkheden om te spraren daalde in oktober ten opzichte van september. Het vertrouwen in de Finse economie en de werkgelegenheid bleven stabiel, maar onverminderd somber. Volgens het statistiekbureau vonden de Finnen het nog altijd geen goede tijd om een hypotheek te nemen of duurzame goederen als auto's aan te schaffen.

Daarmee lijken de cijfers er niet op te duiden dat de Finse consument op korte termijn de economie bij de hand gaat nemen. In buurland Zweden bijvoorbeeld zijn het juist de hoge uitgaven van huishoudens die de economie opstuwen. De Zweedse economie zal daarom dit jaar naar verwachting harder groeien dan een gemiddeld euroland.

Rusland

In Finland zou zo'n boost ook goed kunnen gebruiken, maar in dat land is het beeld een stuk somberder. Finland kampt nog steeds met de gevolgen van de val van twee van de belangrijkste peilers van de economie: de papierindustrie en Nokia. Ook heeft het land last van de sancties tegen Rusland, aangezien de Russen één van de belangrijkste handelspartners van Finland zijn.