Nieuws/Financieel
486806
Financieel

'De pakjesboot van Super Mario legt aan in december’

De Europese centrale bank (ECB) gaat mogelijk in de laatste maand van het jaar flink uitpakken, waarbij naar verwachting de depositorente in de eurozone verder wordt verlaagd en het bestaande opkoopprogramma van staatsobligaties eveneens op de schop kan gaan. Dat concluderen economen van de Rabobank na de toelichting van ECB-voorman Mario Draghi op het rentebesluit een dag eerder.

Volgens de economen had Draghi de voorgaande dag een reuze verrassing in petto met de melding dat een neerwaartse aanpassing van de depositorente tijdens de vergadering was besproken, terwijl de markt voorzag dat met een niveau van -0,2% waartegen banken hun tegoeden kunnen stallen bij de ECB de ondergrens was bereikt. 

De economen menen dat bij de volgende vergadering van de ECB  in december de deur waarschijnlijk wordt geopend naar een verlaging van de depositorente met meer dan 10 basispunten naar -0,35%.

Ook houden ze er rekening mee dat de ECB de bestaande kwantitatieve verruiming mogelijk verder kan gaan uitbreiden van €60 miljard naar €80 miljard per maand om de economie in de eurozone de helpende hand te bieden en de inflatie aan te jagen. 

Ook ING-economen Teunis Brosens en Dimitry Fleming vinden het opmerkelijk dat Draghi de deur open zet naar een verdere verlaging van de depositorente. ‘In september vorig jaar zei Draghi nog dat de ondergrens bereikt was’, zo schrijven de ING’ers in een terugblik op de persconferentie van de ECB. ‘Nu komt hij hierop terug, erop wijzend dat ook andere landen sinds vorig jaar onder de -0,2% gedoken zijn. Dat moge zo zijn, toch tast het terugkomen op de gedecideerde uitspraak van september vorig jaar Draghi’s geloofwaardigheid aan.’

Brosens en Fleming denken dat Draghi er geen problemen mee heeft dat hij teurgkomt op eerdere uitspraken. ‘Draghi zal er niet van wakker liggen. Hij maakt de indruk vastbesloten te zijn alles te willen doen om de Europese economie uit het slop te trekken.’ De economen denken dat het de ECB erom te doen is de euro verder te verzwakken om zo de exportpositie te verbeteren: ‘En hoewel Draghi altijd, ook gisteren weer, zal ontkennen dat hij rechtstreeks de wisselkoers wil beïnvloeden, komt het niet slecht uit dat de euro twee cent wegzakte tegenover de dollar.’