Nieuws/Financieel
488453
Financieel

Ondernemers plukken talent weg

Bedrijfsscholen in ere hersteld

DIEMEN - Het zijn kleine, lokale initiatieven, zoals het herintroduceren van bedrijfsscholen, die de toenemende mismatch op de arbeidsmarkt gaan oplossen. Niet de grootschalige overheidsingrepen, voorspelt Raymond Puts, algemeen directeur van Unique.

„Het op peil houden van de kennis en kunde van werknemers is de grootste uitdaging waar bedrijven nu voor staan”, zegt Puts.

De uitzendbranche hamert al jaren op het groeiende probleem dat vraag en aanbod niet op elkaar aansluiten. Terwijl 6,8% van de beroepsbevolking werkloos aan de kant staat, zijn er tegelijkertijd tal van specialistische functies, die maar moeilijk ingevuld kunnen worden. „Dat capaciteitsprobleem brengt onze concurrentiepositie in gevaar. Bovendien zorgt het in bepaalde branches al voor een opwaartse loondruk”, zegt Puts.

Van school geplukt

Vooral de groeiende vraag naar ict’ers is niet bij te benen. Progressive Recruitment, dat professionals in de it-sector bemiddelt, rapporteerde onlangs dat business intelligence-specialisten zoveel gevraagd en tegelijkertijd schaars zijn, dat deze beroepsgroep de afgelopen vier jaar 18% meer is gaan verdienen. BI-specialisten in loondienst hebben hun salaris alleen al in de eerste drie maanden van dit jaar met gemiddeld 9% zien stijgen.

Volgens detacheerder Yacht werden in het derde kwartaal van dit jaar meer dan 50.000 ict’ers gezocht. Een groei van 47% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 'Groenpluk', waarbij informaticastudenten nog voordat zij hun diploma op zak hebben worden ingelijfd bij een werkgever, is dan ook schering en inslag in de markt.

„Toch biedt ook deze kunstgreep geen afdoende oplossing. Want de belangstelling voor het vakgebied informatica blijft sterk achter bij de vraag. De afgelopen jaren was het aantal pas afgestudeerden in de informatica op hbo- en universitair niveau minder dan 5000 per jaar. Die achterblijvende instroom is dan ook een bron van zorg”, stelt Joost Heeroma, woordvoerder van uitzendconcern Randstad.

Lees het hele verhaal in DFT Avond.