Nieuws/Financieel
488766
Financieel

Streep door bemiddelingskosten verhuurmakelaars

Verhuurmakelaars mogen geen bemiddelingskosten aan woningzoekenden vragen die hun woning zelf hebben gevonden op de website van de bemiddelaar, wanneer zij tegelijkertijd voor de verhuurder werken.

Deze uitspraak geldt ook wanneer de verhuurder hiervoor geen rekening krijgt gepresenteerd. Dat blijkt uit de uitspraak van de Hoge Raad in een prejudiciële vraag afgelopen vrijdag.

Wanneer een bemiddelingsbureau een woning, die door een verhuurder wordt aangeboden, op zijn website plaatst, treedt het daarmee op als bemiddelaar voor de verhuurder.

Huurders kunnen de onterechte bemiddelingskosten vijf jaar na het betalen daarvan nog terug vorderen.

Tevreden

De Woonbond is tevreden over uitspraak die bevestigt dat woningzoekenden niet opgezadeld mogen worden met bemiddelingskosten, wanneer er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt.

"Het is goed dat de Hoge Raad hier een duidelijke uitspraak over heeft gedaan. Nog steeds krijgen veel woningzoekenden te maken met onterechte kosten voor bemiddeling,’ aldus Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond. ‘Wettelijk gezien hebben we het dan over het dienen van twee heren, waardoor er sprake is van belangenverstrengeling. Met de uitspraak van de Hoge Raad is alle twijfel over of dit mag, nu wel van tafel."

Kantonrechter

De uitspraak is een reactie op prejudiciële vragen van een kantonrechter aan de Hoge Raad. Deze rechter vroeg om toelichting van de Hoge Raad naar aanleiding van een zaak rondom Duinzigt Woonservices.

Dit bemiddelingsbureau had woonruimte te huur aangeboden op de eigen website en de verhuurder van het huis hoefde daar niet voor te betalen. Het bureau stelde dat zij recht had op bemiddelingskosten als de verhuurder niet voor de diensten betaalt. Hier is de Hoge Raad niet mee akkoord gegaan.

Als er uitsluitend voor de huurder gewerkt wordt, mag er wel courtage aan de huurder worden gevraagd. Bijvoorbeeld wanneer een bemiddelaar op verzoek van de huurders op zoek gaat naar een specifieke woning.