Nieuws/Financieel
489242
Financieel

Uitvoer van levensmiddelen neemt toe

DEN HAAG (AFN) - De export van de Nederlandse levensmiddelenindustrie blijft groeien. In 2014 wist de sector, ondanks negatieve ontwikkelingen wereldwijd, 1,7 procent meer uit te voeren dan een jaar eerder. Daarmee steeg de exportwaarde naar 34,8 milard euro. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI).

De organisatie stelt dat wereldwijd de prijzen van voedingsmiddelen onder druk staan. Onder meer de grote voorraden en de sterke dollar zijn hier debet aan. Ook de Russische boycot laat volgens FNLI-directeur Philip den Ouden zijn sporen achter. ,,Ook bij slechter weer toont de industrie echter groot weerstandsvermogen op de internationale markten", stelde hij.

Binnen de zogeheten agrofoodsector leveren groente en fruit met een aandeel van bijna een kwart de grootste bijdrage aan de export, gevolgd door vlees en zuivel. De uitvoer van tabakswaar daalde in 2014 met ruim een vijfde ten opzichte van een jaar eerder. Dit komt door de sluiting van de fabriek van sigarettenmaker Phillip Morris in Bergen op Zoom.