Nieuws/Financieel
489251
Financieel

TomTom-concurrent Garmin geeft winstalarm

SCHAFFHAUSEN (AFN) - Navigatiebedrijf Garmin waarschuwde donderdag dat de aangepaste winst per aandeel dit jaar lager zal uitvallen dan een paar maanden geleden werd voorspeld. De concurrent van TomTom kwam met de bijstelling op basis van tegenvallende derdekwartaalcijfers.

De aangepaste winst zal uitkomen op 2,25 dollar per aandeel, waar in juli nog werd gerekend op 2,65 dollar.

Garmin verwacht dat de omzet over het derde kwartaal circa 680 miljoen dollar bedraagt, na aftrek van 52 miljoen dollar aan negatieve wisselkoerseffecten. In vergelijking met een jaar eerder zal de omzet uit fitnessproducten circa 23 procent zijn gestegen, terwijl de inkomsten uit maritieme producten nagenoeg stabiel zal zijn.

De fitnessomzet zal worden gedrukt door een dalende verkoop van autonavigatie en een afname met circa 5 procent bij de verkoop van navigatieproducten voor de luchtvaart en recreatie (outdoor).

Omzet hele boekjaar

Over het hele boekjaar verwacht Garmin een omzet van rond de 2,8 miljard dollar, 100 miljoen dollar minder dan eerder werd voorspeld. De groei bij fitnessproducten valt met een geraamd 15 procent een stuk lager uit dan de eerder voorziene 25 procent. De luchtvaartomzet zal vlak zijn en bij outdoor wordt gerekend op een daling van 4 procent.

De brutomarge voor het hele bedrijf wordt geschat op 53,5 procent en de operationele marge op 18,5 procent. Garmin publiceert zijn volledige derdekwartaalcijfers op 28 oktober.