Nieuws/Financieel
489272
Financieel

Philip Morris verkoopt minder sigaretten

NEW YORK (AFN) - Tabaksproducent Philip Morris heeft in het derde kwartaal van dit jaar minder sigaretten verkocht dan een jaar eerder. Ook had het bedrijf flink last van de dure dollar. Daardoor vielen de omzet en winst flink lager uit dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Philip Morris, dat sigaretten en andere tabaksproducten aan de man brengt in landen buiten de Verenigde Staten, rapporteerde donderdag een kwartaalomzet van 6,9 miljard dollar. Dat komt neer op een daling met bijna 12 procent op jaarbasis. Zonder wisselkoerseffecten zou dankzij prijsstijgingen echter sprake zijn geweest van een omzetgroei van bijna 6 procent.

Onder de streep hield het moederbedrijf van merken als Marlboro, L&M en Chesterfield 1,9 miljard dollar over, 10 procent minder dan in het derde kwartaal van 2014. Philip Morris sloot vorig jaar nog zijn fabriek in Bergen op Zoom, in een poging de winstgevendheid te vergroten.

Philip Morris scherpte zijn winstprognose voor het hele jaar aan. Het bedrijf voorziet nu een winst per aandeel over heel het jaar van 4,35 tot 4,40 dollar. Dat was eerder 4,32 tot 4,42 dollar per aandeel. Het concern denkt baat te hebben van een aantrekkende economie en hogere prijzen.