Nieuws/Financieel
489408
Financieel

Netflix onderuit op Wall Street

Abonnee-tv aanbieder Netflix zakte donderdagmiddag bij opening van de Nasdaq fors op de beurs. Kort na half vier stond Netflix 6,55% lager.

Futures stonden al fors lager, vooral op de met 51% gedaalde kwartaalwinst. Beleggers zijn teleurgesteld over de groei van het aantal abonnees in Noord-Amerika. Topman Reed Hastings is sinds woensdagavond in gesprekken bezig geweest grote investeerders toelichting te geven op de prestaties.

Netflix heeft zijn bereik afgelopen kwartaal vergroot tot ruim 69 miljoen betalende klanten. Daarbij viel de groei in het buitenland hoger uit dan de aanbieder van internet-tv zelf voorspelde, terwijl de aanwas in de VS achterbleef bij de verwachtingen.

Lage aanwas

Netflix meldde woensdag dat in het derde kwartaal 2,74 miljoen nieuwe klanten werden gewonnen buiten de VS. Dat waren er 700.000 meer dan een jaar eerder en 300.000 meer dan het bedrijf had voorspeld. In de VS werden 880.000 nieuwe klanten gestrikt, tegen een miljoen een jaar eerder. Hier werd de aanwas van bijna 1,2 miljoen klanten voorspeld.

De omzet van Netflix lag vorig kwartaal met 1,7 miljard dollar bijna een kwart hoger dan een jaar eerder. De nettowinst halveerde, tot 30 miljoen dollar.

Geen winst

De buitenlandse activiteiten leveren Netflix nog geen winst op. Tegen een omzet van ruim een half miljard dollar buiten de VS stonden vorig kwartaal bijna 600 miljoen dollar aan kosten, wat een een verlies van 68 miljoen dollar opleverde. In de VS overtroffen de opbrengsten de operationele kosten met 344 miljoen dollar.