Nieuws/Financieel
489491274
Financieel

Medewerkers bij taxfreeshops Schiphol leggen werk neer

De winkelmedewerkers willen hun medezeggenschap houden.

De winkelmedewerkers willen hun medezeggenschap houden.

SCHIPHOL (ANP) - Medewerkers van de taxfreeshops See Buy Fly op Schiphol leggen vanaf 09.00 uur het werk neer. Dat kondigt vakbond FNV aan. De bond verzet zich al langer tegen plannen van de uitbater van de winkels, Schiphol Airport Retail (SAR), om de cao voor werknemers te vervangen door een alternatieve regeling.

De winkelmedewerkers willen hun medezeggenschap houden.

De winkelmedewerkers willen hun medezeggenschap houden.

Het is volgens FNV de eerste keer dat medewerkers van de winkels achter de douane op Schiphol staken. Het conflict gaat over een zogeheten arbeidsvoorwaardenregeling die SAR wil invoeren. Volgens de vakbond worden daarmee allerlei toeslagen voor avond- en nachtwerk geschrapt en verdwijnt ook een vergoeding voor overwerk. Ook zou personeel minder medezeggenschap krijgen dan bij de huidige cao.

Gebukt onder coronacrisis

De See Buy Fly-winkels hebben flink te lijden gehad onder de coronacrisis, omdat er veel minder internationale reizigers waren op Schiphol toen landen hun grenzen sloten. Als gevolg van de malaise verloren 160 werknemers en uitzendkrachten bij de taxfreeshops hun baan en zijn er nog 120 vaste medewerkers over. Vanwege de geringe drukte op Schiphol zijn momenteel ook maar vier van de veertien winkels van de keten geopend.

Maar volgens FNV zou de crisis niet als excuus moeten gelden om een einde te maken aan de cao. Daarbij wijst de vakbond op miljoenenwinsten die in eerdere jaren zouden zijn geboekt.

Directeur Simon Asmus van SAR verweet de vakbond eerder deze week nooit serieus te hebben onderhandeld over nieuwe arbeidsvoorwaarden. De arbeidsvoorwaardenregeling geldt volgens hem momenteel alleen voor een aantal nieuw aan te nemen werknemers. Voor de huidige werknemers verandert er, ondanks het opzeggen van de cao, op dit moment niets.