Nieuws/Financieel
489683
Financieel

Spaargeld naar aandelen?

Vraag: Ik sprak laatst met mijn zwager over de lage spaarrente. Hij heeft een deel van zijn spaargeld omgezet naar aandelen. Dat levert hem per jaar een dividend van ongeveer 3% op, een stuk meer dan een schamel procentje op de spaarrekening. Aan de andere kant ben ik bang voor koersdalingen. Wanneer is omzetting naar aandelen verstandig?

Antwoord: U geeft heel terecht aan dat u een mogelijke koersdaling van aandelen vreest. In de basis zijn twee zaken essentieel als u in aandelen wilt beleggen. Ten eerste moet u een goede spreiding aanbrengen, wereldwijd en over genoeg verschillende bedrijfstakken. Dat kunt u bereiken met een wereldwijd gespreid beleggingsfonds of een fonds dat een globale aandelenindex volgt.

Het tweede essentiële punt is de factor tijd. Met een gespreide belegging in aandelen moet u minimaal tien jaar de tijd nemen om tussentijdse koersfluctuaties op te vangen en uit te zitten. Beleg dus nooit meer in aandelen dan wat u op de lange termijn kunt missen. Leveren de fluctuaties u slapeloze nachten op, beleg dan niet!

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop