Nieuws/Financieel
490079
Financieel

Boekenonderzoek à la Buffett: 'We kijken je in de ogen'

AMSTERDAM - Superbelegger Warren Buffett doet niet aan urenlang snuffelen in spreadsheets en andere bedrijfsdocumenten bij een overname. "Onze 'due diligence' bestaat er in wezen vooral uit om het management goed in de ogen te kijken."

Dat vertelde het 'Orakel van Omaha' dinsdag in een interview op het Fortune Most Powerful Women-evenement. Buffett blikte nog eens terug op de megaovername die zijn investeringsvehikel Berkshire Hathaway deze zomer deed.

De investeerder legde toen $37 miljard op tafel voor de aankoop van Precision Castparts, een fabrikant van vliegtuigonderdelen. Volgens Buffett had hij eerst tien tot vijftien minuten gesproken met Precision-topman Mark Donegan met de vraag of hij openstond voor een bod. Dat bleek zo te zijn, Buffett deed een bod en het duo kwam vlot tot een deal. Volgens de Berkshire-topman had hij alles bij elkaar 25 minuten met Donegan gesproken.

Buffett zei dat hij niet meer gegevens van Precision Castparts had dan de publiek bekende cijfers. Hij was vooral benieuwd of Donegan met zijn over zeven jaar (op zijn 65e) met pensioen wilde, want Berkshire wil dat de sterke managers zo lang mogelijk aanblijven.

De investeerder ziet zelf overigens niet veel voordelen zien aan met pensioen gaan: "Gepensioneerden spenderen een hele week aan  het plannen van een bezoekje aan de kapper."

Soms moet er wel gewisseld worden aan de top, zo diste de belegger nog een anekdote op. Eén van de bedrijven waar Berkshire in investeerde werd geleid door een topman waarvan achteraf bleek dat hij Alzheimer had ontwikkeld. Maar omdat de Berkshire-top hem onregelmatig sprak, bleek hij dat een tijdje verborgen te hebben kunnen houden.

Uiteindelijk kwamen Buffett en zijn rechterhand Charlie Munger er toch achter, en werd de topman vervangen. "Maar ik vond het eigenlijk wel een goede test", zei Buffett. "Beleggers zouden bedrijven moeten kopen die zo goed zijn, dat ze geleid kunnen worden door iemand met Alzheimer."

Buffett liet ook weten dat hij 'nul' interesse had in een meer activistische beleggingsstijl. Dergelijke investeerders zijn alleen uit op snel geld, aldus de buy-and-hold-belegger. Al ziet hij wel een reden waarom de activisten bestaan. "Als elk bedrijf goed geleid zou worden, zouden de activisten niets te doen hebben. Maar bij sommige bedrijven vergeten de managers voor wie ze werken."