Nieuws/Financieel
490599728
Financieel

Op de beursvloer

Wegzakkende banken zetten rem op herstel AEX

De AEX zette woensdag de herstelbeweging voort, al werd het optimisme aan het einde van de handel getemperd. RELX en AkzoNobel lagen goed in de markt. Banken moesten flink terrein prijsgeven.

De AEX-index eindigde 0,9% hoger bij 545, 68 na eerder nog boven de 550 punten te zijn gestegen. De AMX deed het een stuk minder en koerste 0,7% lager bij 792,48 punten.

Optimisme werd elders in Europa ook gedempt. De Duitse DAX pluste met 0,4% en de Franse CAC 40 won 0,6%.

In de middag kwam er gemengd nieuws over de Amerikaanse economie. De bedrijvigheid in de industrie nam verder toe. De dienstensector maakte een pas op de plaats. Verder kwam de Amerikaanse farmaciereus Johnson & Johnson met positief nieuws naar buiten over de verdere ontwikkeling van een coronavaccin.

Joost van Leenders, strateeg bij Kempen, noemt de opleving van de koersen op het Damrak opvallend gelet op de bezorgheid over het oplaaien van de coronabesmettingen in veel Europese landen en de verzwakking in de Europese dienstensector. „Het risico van het doorvoeren van regionale lockdowns is nog niet in de koersen ingeprijsd. Daarnaast is het nog steeds de vraag of de impasse over nieuwe fiscale steun in de VS wordt doorbroken. Verder is het zeer onwaarschijnlijk dat er nog voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen die begin november plaatsvinden een coronavaccin zal zijn.”

Van Leenders benadrukt dat de verkiezingen in de VS hun schaduw al vooruitwerpen. „Bij een overwinning van presidentskandidaat Biden kunnen Amerikaanse bedrijven last gaan krijgen van een mogelijke verhoging van de winstbelasting. Aan de andere kant zal er meer rust komen in de geopolitieke spanningen. Biden gaat een andere retoriek naar China hebben dan Trump.”

Volgens Corné van Zeijl, analist bij Actiam, droeg de verbeterde gang van zaken op Wall Street de voorgaande avond, vooral bij de grote techfondsen, zoals Apple en Microsoft, bij aan de opgeklaarde stemming op het Damrak. Daarnaast wijst hij op de meevallende resultaten van de Amerikaanse sportreus Nike als een teken dat consumenten de hand van de knip blijven houden voor producten in een duurder segment. Het verder aantrekkende vertrouwen bij ondernemers in de Europese industrie gaf ook een steun in de rug, al baart de verzwakking bij de dienstensector in de eurzone wel zorgen, stelt Van Zeijl.

In de AEX hield dataverwerker RELX de koppositie stevig in handen met 3,5% winst. Paul Walker is genoemd als opvolger van voorzitter Sir Anthony Habgood, die er tien jaar de scepter zwaaide.

Chemie- en verfbedrijf AkzoNobel won 1,7% na de koersdoelverhoging van zakenbank Morgan Stanley, van €105 naar €112. Het concern biedt een duidelijkere route naar herstel dan het merendeel van zijn branchegenoten, omdat het structureel extra kan besparen, meent de analist die Akzo als ’top pick’ heeft staan bij een overwogen-advies.

Aandeel ING (-1,2%) werd veruit het meest verhandeld. De bank heeft in 2014 een geblokkeerde dollartransactie weten te omzeilen door een verwijzing naar een Russische bank achterwege te laten, aldus het FD op basis van uitgelekte documenten. ING spreekt van een ’administratieve fout’, die hersteld is. Zakenbank Kepler Chevreux noemde dat verweer overtuigend, het verwachtte koersherstel en behield het koopadvies op ING bij een koersdoel van €10,60. ABN Amro liet 1,9% liggen.

Onderin de AEX stond Internatio-Müller Chemical Distribution (IMCD) op 2,5% koersverlies. Volgens Van Zeijl behoort het onder de radar van veel beleggers liggende IMCD dit jaar tot de best presterende fondsen, waardoor winstnemingen bij het aandeel niet zo vreemd is.

Vastgoedbedrijf Unibail deed ook een stap terug met een min van 4,2%.

Air France KLM leeft op

Bij de middelgrote fondsen hield Air France KLM een winstje van 0,1% over, na het nieuws dat de luchtvaartmaatschappij meer vluchten zal uitstellen en wellicht donderdag een extra kapitaalinjectie wordt toegezegd.

Fitnessketen Basic-Fit bewoog 1,1% opwaarts. Koploper Pharming ging 2% vooruit.

Liquiditeitsverschaffer Flow Traders belandde in de achterhoede met 3,4% verlies. De afgenomen turbulentie op de aandelenmarkten speelde daar een rol bij.

Iedere ochtend meer relevant financieel nieuws gratis in je mail? Meld je hier aan voor de DFT Nieuwsbrief.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop