Nieuws/Financieel
490681897
Financieel

Wall Street lager door zorgen over virus

NEW YORK (AFN) - De aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag in het rood. De openingswinsten gingen in rook op na het nieuws dat een tweede geval van het besmettelijke coronavirus in de Verenigde Staten is vastgesteld. Eerder was er juist nog optimisme op Wall Street dankzij maatregelen van de Chinese overheid om verspreiding van het virus in te dammen. Beleggers hadden verder onder meer aandacht voor chipgigant Intel die met resultaten kwam.

De Dow-Jonesindex noteerde tussentijds 0,5 procent lager op 29.002 punten. De brede S&P 500 daalde 0,8 procent tot 3299 punten en technologiegraadmeter Nasdaq verloor 0,7 procent tot 9335 punten.

Volgens de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten heeft een vrouw uit Chicago de ziekte opgelopen na een bezoek aan de Chinese stad Wuhan, waar de uitbraak van het virus is begonnen. Eerder deze week werd het coronavirus ook vastgesteld bij een man die vanuit China naar Seattle was gereisd.

Luchtvaartmaatschappijen Delta Air Lines, United Airlines en American Airlines stonden onder druk met minnen tot 4,4 procent door zorgen over de verdere uitspreiding van het virus. Casino-uitbaters Wynn Resorts, Melco Resorts & Entertainment en Las Vegas Sands hadden het ook moeilijk met verliezen tot 4 procent. China is een belangrijke markt voor die bedrijven en de vrees bestaat dat Chinezen minder gaan gokken door het virus.

Intel

Intel sprong meer dan 8 procent omhoog na sterke kwartaalcijfers. Het concern profiteerde van een toenemende vraag naar chips voor datacenters.

Boeing moest een verlies slikken van 1,2 procent door berichten dat het productietempo van de 787 Dreamliner verder verlaagd kan worden vanwege een zwakke vraag naar het vliegtuig. In oktober werd het productietempo van de Dreamliner ook al teruggeschroefd.

American Express

Creditcardverstrekker American Express verhoogde de omzet maar zag zijn nettowinst dalen door hogere kosten. Het aandeel won 2,8 procent. Kredietverstrekker Discover Financial Services kelderde bijna 10 procent na tegenvallende cijfers en verlagingen van het beleggingsadvies door zakenbanken.

Op macro-economisch gebied liet marktonderzoeker Markit weten dat de bedrijvigheid in de Amerikaanse industrie deze maand wat minder sterk is gegroeid, terwijl in de dienstensector de activiteit wel toenam.

De euro was 1,1028 dollar waard tegen 1,1023 dollar in Europa. Een vat Amerikaanse olie daalde 2,5 procent in prijs tot 54,23 dollar. Brentolie werd 2,3 procent goedkoper op 60,62 dollar per vat.