Nieuws/Financieel
490806
Financieel

‘Koers-winstverhouding niet zaligmakend voor koopjesjagers'

Hoewel de verhouding tussen de koers en winst van een bedrijf voor veel beleggers een belangrijke leidraad is bij het bepalen of een aandeel potentie heeft,  neemt de beoordeling van de toekomstige winstgroei in de komende vijf jaar een nog waardevoller plaats in.  Dat stelt Franz Weis, portefeuillebeheerder bij Comgest.

In de perceptie van koopjesjagers is een aandeel dat wordt verhandeld met een k/w van 12 aantrekkelijker dan een aandeel met een k/w van 25, stelt Weis.  Hij wijst er op dat de koers-winst-verhouding van belang is, maar dat deze methode niet verder kijkt dan de komende 12 maanden.  

Belangrijker is volgens Weis de beoordeling van de toekomstige winstgroei in de komende vijf jaar die veel meer zegt over de kwaliteit van bedrijven en de prestaties op de lange termijn.

Beurgenoteerde bedrijven die in staat zijn om een consistente winstgroei op de lange termijn realiseren, zijn het meest interessant, terwijl onvoorspelbare en sterk cyclische aandelen in zijn ogen niet aan orde zijn om in te beleggen, meent Weis.