Nieuws/Financieel
491468
Financieel

ECB wacht economische ontwikkelingen af

FRANKFURT (AFN) - De Europese Centrale Bank (ECB) vond het vorige maand te vroeg om conclusies te verbinden aan de verslechterde vooruitzichten voor de inflatie en economische groei. Dat blijkt uit de notulen van de rentevergadering van de ECB van begin september, die donderdag zijn gepubliceerd.

Bij die bijeenkomst verlaagde de ECB zijn prognoses voor de groei en de inflatie. De centrale bankiers vonden volgens de notulen echter dat ze meer tijd nodig hadden om vast te kunnen stellen wat de gevolgen van die verwachtingen zijn voor het monetaire beleid.

Zo is de hardnekkig lage inflatie in de eurolanden onder meer het gevolg van de sterke daling van de olieprijs. ,,Het zou onverstandig zijn om voorbarige conclusies te trekken op basis van kortetermijnontwikkelingen'', aldus de bankiers.

De ECB koopt maandelijks voor 60 miljard euro aan leningen op bij financiële instellingen, in een poging de vraag en de inflatie in de eurolanden te stimuleren. ECB-president Mario Draghi liet op de persconferentie na de vergadering duidelijk weten dat de maatregelen kunnen worden uitgebreid als dat noodzakelijk wordt geacht. Die uitbreiding is tijdens de vergadering echter niet besproken.

Het huidige programma loopt tot minstens september 2016. De ECB-bestuurders gaven bij hun bijeenkomst aan dat het belangrijk was om nogmaals te benadrukken dat het programma zeker tot die maand wordt uitgevoerd, en daarna wordt doorgezet als dat nodig is.