Nieuws/Financieel
491472
Financieel

'Bill Gross klaagt Pimco voor $200 miljoen aan'

Voormalig Pimco-oprichter Bill Gross klaagt zijn fonds voor naar verluidt $200 miljoen aan omdat hij ten onrechte uit het eigen bedrijf zou zijn gedwongen.

Dat meldt Bloomberg donderdagmiddag. Het kreeg inzage in de stukken voor de rechtsprocedure.

Pimco ontwikkelde zich onder Gross sinds 1987 tot het grootste en meest spraakmakende obligatiefonds ter wereld. Volgens de Wall Street-legende, die in september vorig jaar vertrok, is hij zonder reden uit zijn functie verdreven.

Bonuspool lonkte

De man die goed is voor geschat $2 miljard aan eigen vermogen verwijt medebestuurders en commissarissen dat ze hem weg wilden om te kunnen profiteren van de daarmee gegroeide bonuspool. Ze wilden het hele belang van de kleurrijke Gross in het obligatiefonds overnemen. Gross eist het merendeel terug van de bonus die hij vorig jaar zou krijgen voordat hij vertrok.

Dat gedrag moet nu aan het licht worden gebracht, aldus Gross, die het gedrag van zijn collega's oneerlijk en onethisch noemt. Zijn vertrek leidde tot een enorme schok, omdat Gross de vereenzelviging van het Pimco-fonds leek.

Recorduitstroom

Na zijn vertrek volgde een recorduitstroom uit dit fonds van institutionele beleggers die jarenlang koersten op Gross. Op het hoogtepunt had Pimco $2 biljoen aan vermogen onder beheer van klanten. Momenteel zou nog $95,5 miljard van klanten belegd worden door opvolgers van Gross.

Voormalig fondsbeheerder Gross stelt in zijn aanklacht, in handen van persbureau Bloomberg, dat de reputatie van Pimco als een obligatiefonds dat beperkt risico aanging langzaam veranderde door de invloed van de meer agressiever ingestelde investeerders in de top. Hun gedrag zorgde ervoor dat het vertrouwen van beleggers in Pimco terugliep.

Iedere ochtend al het belangrijke financiële nieuws in uw mailbox? Meld u hier aan