491757
Financieel

Boeterente bij verkoop huis?

Vraag: We hebben ons huis verkocht en lossen daarmee onze hypothecaire geldlening bij Delta Lloyd af. Ik was in de veronderstelling dat je bij een woningverkoop altijd boetevrij mag aflossen. Nu krijg ik echter een afrekening van de notaris, waarop ook nog eens 3% boeterente staat. Dat kost me onverwachts bijna €8000. Mag Delta Lloyd deze boete wel berekenen?

Antwoord: Het is inderdaad ongebruikelijk dat er een boeterente wordt berekend bij het aflossen van een hypotheek na een woningverkoop. Ik vermoed dat u een zogeheten ’budgethypotheek’ heeft. Dat was voor u indertijd een lening met een scherpe rente, maar ook met minder aantrekkelijke overige voorwaarden.

Op de website van Delta Lloyd zie ik dat u bij een budgethypotheek een boete van 3% betaalt als u gaat verhuizen en de lopende lening niet meeneemt naar de nieuwe woning. De boete wordt alleen berekend als de rente voor nieuwe leningen lager is dan de rente op uw lopende lening. Door de gedaalde rente is dat nu ook het geval. Een voordelige hypotheekvorm wordt zo dus helaas een dure oplossing. Als het goed is, heeft uw adviseur u indertijd ook op deze voorwaarden gewezen.