Nieuws/Financieel
492899
Financieel

Geen verplichte verzekeringen voor zelfstandigen

Aanval kabinet op zzp’ers afgeslagen

Den Haag - Het kabinet maakt een pas op de plaats met de sociale en fiscale regelingen voor zelfstandigen zonder personeel, de zogeheten zzp’ers. Dat blijkt uit de reactie van het kabinet op een omvangrijk onderzoek naar de positie van zo’n 1 miljoen zzp’ers in ons land.

De belastingaftrek voor zelfstandigen blijft bestaan en zzp’ers hoeven zich niet verplicht te verzekeren tegen ziekte of arbeidsongeschiktheid. Coalitiepartijen VVD en PvdA hebben hierover achter de schermen een bitter gevecht gevoerd. Hebben de liberalen dat gevecht nu gewonnen?

VVD-Kamerlid Anne Mulder schiet op die vraag in een bulderende lach, om dan te verklaren: „Ik vind het verstandig dat het beleid blijft zoals het is en dat er niet allerlei betuttelende regelingen komen.”

PvdA-Kamerlid Mei Li Vos vindt het juist ’erg mager’ wat het kabinet doet. Ze wijst erop dat veel zzp’ers in de knel komen doordat ze niet zijn verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. „Ook zijn zzp’ers veel goedkoper om in te huren dan werknemers. Dat leidt tot concurrentie op de arbeidsmarkt waar alleen bedrijven beter van worden, niet de werknemers en zzp’ers, die voor steeds minder geld in concurrentie hun arbeid moeten aanbieden.” Vos vindt het ’teleurstellend’ dat het kabinet daar niks mee doet.

Ook oppositiepartij SP ziet het kabinet geen enkele maatregel nemen. „En dat is slecht nieuws”, zegt Kamerlid Ulenbelt. „Het rapport beschrijft een fiscale en sociale tijdbom. Zzp’ers leveren voor de staat minder inkomsten op. Met de enorme groei van het aantal zelfstandigen wordt dat echt een probleem. Wat die sociale tijdbom betreft: een groot deel bouwt geen pensioen op. Maar een op de drie is verzekerd.”

De PVV vindt juist dat het kabinet te ver gaat in zijn ’bemoeienis en controlezucht’. „De beste manier om leven en werk voor zzp’ers aantrekkelijker te maken, zijn lastenverlichting en dichte grenzen. Niet dit gewauwel in de marge van Asscher en co”, vindt Kamerlid De Graaf.

Het CDA ziet naar eigen zeggen dat VVD en PvdA op het zzp-dossier „nauwelijks meer in staat zijn om tot oplossingen te komen”. „Moeilijke besluiten schuiven ze daarmee voor zich uit. Dat is slecht voor de werking van de arbeidsmarkt.”

Paniekverhalen

D66 is tevreden dat „de aanval op zzp’ers is afgeslagen en het kabinet afziet van hogere belastingen en verplichte regelingen”, zegt Kamerlid Van Weyenberg. „De feiten laten zien dat de paniekverhalen van minister Asscher onjuist waren en dat maar 2 procent van de zzp’ers dat is geworden op verzoek van de baas. De meeste zzp’ers zijn juist heel tevreden.” D66 is wel teleurgesteld dat het kabinet geen goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekeringen voor zzp’ers mogelijk wil maken.”

Minister Asscher (Sociale Zaken) maakte deze week bekend dat hij kleine ondernemers met niet meer dan tien mensen in dienst niet langer wil verplichten twee jaar loon door te betalen voor hun zieke werknemers. Deze termijn zal worden teruggebracht naar een jaar.