Nieuws/Financieel
493462
Financieel

Amsterdam bestrijdt jeugdwerkloosheid

Amsterdam - Omdat de hoofdstad kampt met een hogere jeugdwerkloosheid dan het landelijke gemiddelde (13,3 tegenover 11,8%), voert de Amsterdam Economic Board de komende twee jaar een activerend arbeidsmarktbeleid. Ruim 7000 jongeren zijn hierdoor al aan de slag geholpen.

Zo is er het project Make IT Work, waarbij net als in de jaren tachtig van de vorige eeuw hoger opgeleide werklozen omgeschoold worden tot it-specialist. "De Hogeschool van Amsterdam leidt nu de eerste groep mensen op. Zij hebben garantie op een baan. Via Experis, ons it-merk, zijn de eerste contracten al getekend", zegt Jilko Andringa, algemeen directeur van ManpowerGroup Benelux.

Het uitzendconcern is binnen de stuurgroep Human Capital van de Amsterdam Economic Board verantwoordelijk voor de programma's rondom het thema jeugdwerkloosheid. Net als Henriëtte Maassen van den Brink, hoogleraar onderwijs en arbeidsmarkt aan de Universiteit van Amsterdam en Maastricht. Als wetenschapper evalueert en monitort zij nauwlettend elk project. "Want we willen weten of de interventies die we toepassen ook werkelijk effect hebben."

Bedrijfsleven

In totaal is er €14 miljoen beschikbaar om de (jeugd)werkloosheid in de regio Amsterdam, Almere, Lelystad en Schiphol te bestrijden. De helft van dat bedrag komt van het ministerie van Sociale Zaken. De rest is bijgelegd door het bedrijfsleven dat - naast de overheid en de kennisinstellingen - ook intensief betrokken is bij de board.

Kritiek

"De kritiek luidde onmiddellijk dat dit stimuleringsgeld verdampt", zegt Maassen van den Brink. "Maar elk project is vraaggestuurd vanuit de markt. We beginnen steeds met kleine aantallen en als we zien dat een om- of bijscholingsprogramma vruchten afwerpt, schalen wij het snel op."

Gegevens uit het onderwijs en de arbeidsmarktmonitor van Manpower worden gekoppeld aan CBS-data, opdat alle ontwikkelingen op de regionale arbeidsmarkt werkelijk per dag te volgen zijn. ,,In de regio Groot Amsterdam zijn veel problemen in de financiële sector en de detailhandel. Daar zijn veel ontslagen geweest en worden ook nog ontslagrondes verwacht", stelt de hoogleraar.

Kansen

Kanssectoren zijn er echter ook. "Dat is vooral de ict-branche, waar mensen nodig zijn voor de ontwikkeling van games, apps, cloud-technologie en cybersecurity." Andringa knikt. "In de ict-branche staan er nu al 12.000 vacatures open. De verwachting is dat dat er alleen nog maar meer gaan worden. Zeker omdat Amsterdam zich als start-up incubator wil blijven profileren. Maar ook de logistiek en techniek zijn belangrijke groeisectoren."

I AMsterdam diploma

"De mismatch tussen vraag en aanbod in de ene branche los je op door over de sectoren heen te kijken", zegt Maassen van den Brink die daarom veel verwacht van projecten als Make IT Work. Maar dat iemand geen baan kan vinden, ligt niet altijd aan de harde skills, ziet ze. "Vaak zijn het juist de sociale vaardigheden die bijgeschaafd moeten worden."

In samenspraak met het mbo heeft de board daarom het I AMsterdam diploma bedacht voor mbo-leerlingen. "Op tijd komen, jezelf presenteren bij een sollicitatie, je netjes kleden en mensen aankijken zijn enkele zaken die daarvoor worden geoefend."