Nieuws/Financieel
493507
Financieel

Werkgelegenheid VS valt tegen

Na de stagnatie in augustus heeft de Amerikaanse arbeidsmarkt in de afgelopen maand nog minder vaart gekregen met een banengroei van 142.000. Dat was ruim onder de consensus van economen.  

Vooraf hielden economen er in doorsnee rekening mee dat er 210.000 nieuwe banen zouden bijkomen. Het cijfer van de maand augustus werd neerwaarts bijgesteld van 173.000 naar 136.000. De werkloosheid in de VS bleef ongewijzigd op een niveau van 5,1%, de laagste stand sinds 2008.

Het banenrapport speelt een belangrijke rol voor de Federal Reserve bij het bepalen van het monetaire beleid.  Bij de laatste vergadering in september hield de Fed de rente nog ongewijzigd op vrijwel  nul vanwege de bezorgdheid over de economische ontwikkelingen in de opkomende landen.

Eind vorige maand gaf Fed-voorzitter Janet Yellen aan dat het doorvoeren van een renteverhoging bij de komende rentevergadering in oktober nog tot de mogelijkheden behoort, maar de meeste economen houden er rekening mee dat de Fed minimaal eind van dit jaar in actie komt.

Overzicht nieuwe banen en werkloosheid in VS.