Nieuws/Financieel
493520
Financieel

Haiku

Kent u de uitspraak 'succes maakt lui'? Als alles gaat zoals het moet gaan, verandert u waarschijnlijk niet of nauwelijks. Want alles gaat toch goed? Daarom is het goed dat het soms tegen zit! Ontevredenheid is de beste aanjager van innovatie…

Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht, afkomstig uit Japan. De bedoeling is om een hele krachtige gewaarwording mee te geven. De kunst van de haiku is om middels een klein aantal lettergrepen een grote impact na te jagen. Ik heb geprobeerd een dergelijke non-rijm te schrijven.

Oorsprong van verbetering

De bron van mijn haiku is gelegen in de oorsprong van de noodzaak tot verandering. Verandering is goed, want het is een mogelijkheid tot verbetering. Als je moet veranderen, heeft dat een bron en vaak is dat een ongewenste situatie. Als je te weinig omzet boekt, ga je nieuwe verkoop genereren. Als dat niet gaat, omdat iedereen jouw producten of diensten afkeurt, ga je op zoek naar noviteiten, zodat je alsnog cash flow genereert.

Verandering is altijd, overal, zonder oponthoud. In mijn haiku spreek ik van 'panta rhei', naar de Griekse filosoof Heraclitus die aangeeft dat 'men niet tweemaal in dezelfde rivier kan stappen, want het is telkens nieuw water dat er stroomt'. Maar dat water komt ergens vandaan, dat heeft een oorsprong. En geloof het of niet; die oorsprong is iets dat wij vaak als vervelend waarderen!

Omarm het vervelende

Graag nodig ik u uit om stil te staan bij de oorzaak van een noodzaak tot verandering en deze bron van inspiratie groothartig te omarmen. Het is namelijk de tegenslag die u sterker maakt, het is een vervelend gevoel dat aanzet tot verbetering. Omarm het negatieve om er iets goeds mee te doen, om er succes uit te halen, om er beter van te worden!

Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Joepie!

Alles was, is of

wordt, gelijk Panta Rhei, maar

dat dankzij de regen.

All was, is or will

be, like Panta Rhei and that

thanks to rain falling.