Nieuws/Financieel
493541
Financieel

De torpedo’s van Corné van Zeijl

Al jaren praat ik me de blaren op de tong om de OK-Score van Okkerse onder de aandacht van (professionele) beleggers te brengen. Met name hoe dit systeem erin slaagt om vooraf te waarschuwen voor naderende debacles.

Wie schetst mijn verbazing als ik de wekelijkse column van portefeuillebeheerder Corné van Zeijl in het FD lees. Zijn column gaat over ‘torpedo’s’, aandelen die onverwachts in koers dalen en “uw portefeuille midscheeps kunnen raken en een dramatisch effect kunnen hebben op uw rendement”. Hij stelt dat het niet mogelijk is om de vernietigende torpedo’s te zien aankomen.

Toekomst voorspellen

Het is dus niet mogelijk om de toekomst te voorspellen. Volgens ons kan dat wel. Willem Okkerse heeft met de OK-Score een instrument ontwikkeld dat ruim van tevoren waarschuwt als een bedrijf in problemen is en dat een faillissement onafwendbaar is als er niet wordt ingegrepen.

Stelt u zich eens voor dat u (of Van Zeijl) geen van de volgende aandelen had gehad: Landis, DAF, LCI, Innoconcepts, Ceteco, Fokker, Tulip, Imtech of Heijmans. Of dat u wist dat er met Ahold iets aan de hand was, hetgeen in 2003 aan het licht kwam.

In al deze gevallen waarschuwde de OK-Score tijdig voor het naderend onheil. U had op tijd uit kunnen stappen en uw geld veilig kunnen stellen.

Foutloos

Is het systeem van Okkerse foutloos? Ja, met dien verstande dat elke onderneming die uiteindelijk failliet is gegaan, daaraan vooraf altijd een OK-Score 10 had. OK-Klasse 10 is de slechtste: fase van desoriëntatie en desintegratie. De situatie kan binnen één tot drie jaar fataal worden.

Dat mag je trouwens niet omdraaien. Een OK-Score 10 wil niet zeggen dat de tent ook omvalt. Er kan worden ingegrepen: onderdelen verkopen, aandelen uitgeven, saneren, schulden herfinancieren, etc. Veel bedrijven met een lage score overleven uiteindelijk.

Kreukeljassen

Desondanks blijven er genoeg bedrijven over met een OK-Score 10 die het niet gaan redden als er niet wordt ingegrepen. Het zijn precies de torpedo’s waar Van Zeijl het over heeft.

We hebben hier een hele waslijst met potentiële kreukeljassen liggen. Probleem is dat we niet alle resultaten kunnen weggeven. De dienst van Okkerse is niet gratis en het zijn onze klanten en de deelnemers in de fondsen die hier indirect voor betalen (afgekeurde kandidaten komen trouwens voor eigen rekening). Wat ik wel kan doen is de visie van Okkerse geven op een aantal torpedo’s die Van Zeijl in zijn column noemt.

Imtech en Heijmans

Van Imtech zijn de autopsierapporten inmiddels breed uitgemeten in de pers, daar hoef ik niets aan toe te voegen. Okkerse waarschuwde medio 2012 al voor Imtech.

Een andere naam is Heijmans. In een recent interview in De Telegraaf plaatste Okkerse een waarschuwing bij het bouwbedrijf, maar hij zegt er meteen bij dat die onderneming met eenvoudige maatregelen in staat moet zijn om het tij te keren.

Vopak

Bij de analyse van de halfjaarcijfers 2012 worden we gewaarschuwd voor een ander aandeel dat Van Zeijl noemt: Vopak, het Rotterdamse opslagbedrijf. Niet dat Vopak direct op de lijst van mogelijke faillissementen stond. Wel ziet Okkerse in 2012 een plotselinge daling van de OK-Score. Hij adviseert om afscheid te nemen. De koers staat dan rond de 50 euro. Huidige koers 36.

Altice

Dit jaar timmert de nieuwbakken kabelaar Altice aan de weg met een serie overnames die zijn weerga niet kent. Ook deze krijgt het predicaat ‘torpedo’. Ik zette in mei in mijn column ‘Altice in Wonderland’ al vraagtekens bij de gang van zaken, ook zonder de OK-Score te kennen. Soms kan een beetje rekenwerk al voldoende zijn. Koers toen 25,60 (gecorrigeerd na splitsing).

Vandaag krijgen de obligaties toevallig een draai om hun oren. Een lening met een looptijd tot en met 2022 is in twee weken tijd van 100% naar 92% gezakt. Beleggers beginnen zich zorgen te maken over de hoge schuldenlast.

Momenteel is Altice bezig om nieuwe aandelen en obligaties uit te geven om de recente overname van het Amerikaanse Cablevision (18 miljard dollar) te financieren. Investeerders denken dat Altice ook wel eens zou kunnen uitgroeien tot een ‘torpedo’ en ze eisen een hogere rente als compensatie. Ik hoop dat het genoeg is.

AkzoNobel

Een andere potentiële torpedo op het lijstje van UBS is AkzoNobel. Volgens de Zwitserse vermogensbeheerder is het uitkijken geblazen. Niet volgens Okkerse. Naar aanleiding van de halfjaarcijfers ziet Akzo er prima uit. “OK-Klasse gaat van Klasse 4 naar Klasse 3 (een stijging van BBB naar single-A). Voor 2015 prima jaar om in te zitten”, zo luidt zijn conclusie.

Van Zeijl komt tot de trieste constatering dat het niet mogelijk is om torpedo’s te voorspellen, ook al waagt UBS een moedige poging. “Historische resultaten uit laboratoriumtesten zijn echter geen garantie voor toekomstige praktijkrendementen”, aldus de fondsbeheerder, “u zult dus zelf maar goed moet uitkijken of er torpedo’s zijn die uw portefeuille bedreigen”.

Zo schuif je de hete aardappel wel erg gemakkelijk van je af. De OK-Score ziet die torpedo’s wel aankomen. Het eerste geld met beleggen wordt immers verdiend door het niet te verliezen.

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van drie beleggingsfondsen: het OK Wereld Fonds (aandelen wereldwijd), het OK Magnificent Twenty (Amerikaanse aandelen) en het Wereld Rente Dividend Fonds (vastrentende waarden).Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.