Nieuws/Financieel
493695
Financieel

Markten in afwachting van banenrapport VS

Op slotbasis is de eerste handelsdag van het nieuwe kwartaal rustig verlopen. Handelaren reageren afwachtend op het belangrijke banenrapport dat vanmiddag om 14:30 uur naar buiten wordt gebracht. De uitkomst van deze cijfers speelt een belangrijke rol in de timing van een eerste renteverhoging door de Fed.

Zwakke Chinese PMI-data drukten gisteren aan het begin van de dag niet de pret. Bij opening van Europa stonden ruime plussen op de borden en waren de Amerikaanse futures flink opgelopen. Langzaam sloeg de stemming om en later in de middag was het weer veelal rood op de borden. Europa was niet meer te redden en sloot de dag lager af met verliezen rond de 1%. Op Wall Street werden de verliezen grotendeels weggewerkt door een koersherstel in de laatste uren van de handel. De belangrijkste indices gingen de dag daarmee verdeeld uit in aanloop naar het banenrapport.

Na het Europese slot noteerde de S&P 500 nog 1% in de min en was het beeld op de aandelenmarkten overheersend negatief. Uiteindelijk kwamen de kopers in actie en bij het slot noteerde de beursgraadmeter 0,2% hoger op 1.923 punten. Het beeld op de NASDAQ was vergelijkbaar, de technologie-index eindigde met een winst van 0,15%. Zwakste schakel was opnieuw de Russell 2000 met een verlies van 0,29%. Het zijn met name de small caps die al enige tijd zwak presteren. De index staat onder het dieptepunt van 24 augustus en laat daarmee zien dat het beeld onder de radar op zijn zachtst gezegd niet al te best is.

 

Op de grondstoffen-, valuta-, en obligatiemarkten bleven de uitslagen op slotbasis tot een minimum beperkt. De olieprijs liep eerder op de dag nog flink op tot $ 47,10 per vat, maar de winst van 4% werd richting het slot weer volledig ingeleverd. De dollar kwam amper van zijn plaats en de rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties sloot zo goed als onveranderd. Voor nu lijkt het dat beleggers even aan de zijlijn staan om de data van vanmiddag af te wachten. Met de recente woorden van Yellen in het achterhoofd lijkt een eerste renteverhoging in 2015 zeker niet uit te sluiten, waarbij sterke cijfers (verwachting 200.000 nieuwe banen) de kans hierop doen toenemen.

Azië verdeeld

In het verre oosten verloopt de sessie overwegend kalm met wat plussen en minnen op de borden. In Japan verliest de Nikkei 0,32%, al was dit eerder tijdens de sessie nog zo’n 1%. De Hang Seng index in Hong Kong staat overtuigend hoger met een winst van 2,72%. In verband met een Chinese feestdag was de beurs gisteren gesloten en vandaar dat nu pas een reactie plaatsvindt op de Chinese PMI-cijfers en de sterke sessie van woensdag. De Chinese aandelenmarkten van Shanghai en Shenzhen zijn nog wel gesloten.

In Zuid-Korea staat de Kospi op een klein verlies van 0,18% en de Sensex van India noteert 0,25% hoger. Grote verliezer is de Australische ASX die 1,23% lager noteert. De volatiliteit van alles wat met grondstoffen te maken heeft is behoorlijk toegenomen en dit is hier goed zichtbaar. De Australische beursgraadmeter beweegt al dagen achter elkaar met procenten op en neer. Na deze overwegend kalme sessie noteren de Aziatische aandelenmarkten op weekbasis licht hoger.

Europa vol met gaps

Het valt mij op dat in de handel van de afgelopen week veel gaps terug te vinden zijn op de Europese indices. Een gap ontstaat wanneer het verschil tussen de slotkoers van de vorige dag en de opening van de nieuwe handelsdag uit elkaar liggen. Natuurlijk is het zelden zo dat deze twee identiek zijn, alleen zijn verschillen van 3 tot 7 punten op de AEX-index vrij fors. Deze gaps ontstaan doordat na het slot van de Europese beurzen de ontwikkelingen op Wall Street, Azië of bij de Amerikaanse futures van grote invloed zijn op de koersen. Gaps maken het lastig om te handelen, omdat gelijk bij opening al ruime winsten of verliezen op de borden staan. In de regel worden gaps overigens gesloten, iets wat ook veelvuldig zichtbaar is bij de AEX in de afgelopen week. 

 

Vanochtend noteren de Amerikaanse futures vlak en zijn de uitslagen op de Aziatische markten klein gebleven. Doordat Wall Street na het Europese slot wist te herstellen, krijgen beleggers vanochtend alsnog te maken met een gap. De hogere openingsverwachting voor de verschillende Europese indices ligt tussen de 0,9% en 1,1%. Voor de AEX komt dit uit op een stand van ongeveer 423 punten, waarbij de dag positief begint. De top van gisteren ligt nog wel iets verder uit het zicht, al zou na een positief ontvangen banenrapport de weg naar boven ingeslagen kunnen worden. Het is voor nu afwachten tot 14:30 uur, dan wordt hoogstwaarschijnlijk de uiteindelijke richting van de markt bepaald.

Disclaimer:Tycho Schaaf is beleggingsspecialist bij online broker LYNX. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies en geldt niet als aanbeveling tot het doen van enige belegging. De auteur heeft geen positie in één van voornoemde financiële instrumenten.