Financieel/Geld
494121795
Geld

Ikea-werknemer onterecht ontslagen om etensbon van €2,50

HAARLEM - Een medewerker van de Ikea-vestiging in Haarlem werd op staande voet ontslagen voor het ophalen van een extra tegoedbon. Het gerechtshof oordeelt dat dit onterecht is gebeurd, draait het ontslag terug en laat Ikea het salaris doorbetalen.

De man draaide een zondagdienst, waarvoor Ikea één maaltijdbon ter waarde van €2,50 ter beschikking stelt. Dit was gecommuniceerd in een nieuwsbrief. Voorheen werden de bonnen uitgedeeld, maar later werd bepaald dat werknemers ze op moesten halen bij de personeelsreceptie. De man haalde echter zowel om 12.00 uur als om 16.00 uur een bon.

Toen de medewerker hiermee geconfronteerd werd, ontkende hij. Het voorval was echter vastgelegd op camera en vervolgens aan de man getoond. De man beweerde vervolgens dat hij de tweede bon voor een collega had gehaald. Die ontkende dit echter vervolgens. Daarop werd de bonnenhaler ontslagen. Hij stapte vervolgens naar de rechter.

De rechter erkent dat de ontslagen man een inconsistent verhaal vertelt, maar stelt hem toch in het gelijk. Hij oordeelt dat een dringende reden voor ontslag op staande voet ontbreekt. Om dit te kunnen doen, zou het volstrekt duidelijk moeten zijn dat meer dan één bon halen resulteert in direct ontslag.

Er kan echter niet worden vastgesteld dat de werknemer de nieuwsbrief heeft gelezen en er stond ook niet in dat werknemers geen bonnen voor elkaar mogen halen. Het ontslag was daarom een te zware sanctie. Het ontslag wordt teruggedraaid, waardoor Ikea de werknemer het salaris vier maanden moet doorbetalen én opnieuw aan het werk moet laten gaan. Voor elke dag dat dat niet gebeurt, betaalt het bedrijf een dwangsom.