Nieuws/Financieel
494352503
Financieel

Ook moeder Steps en Miss Etam voelt effecten coronacrisis

Amsterdam - Winkelbedrijf FNG, bekend van modeketens Steps, Brantano, Miss Etam en nog een aantal meer, ontsnapt net als veel branchegenoten niet aan de malaise rondom het nieuwe coronavirus. Door al dan niet verplichte winkelsluitingen en een gedaald consumentenvertrouwen is volgens het bedrijf sprake van een "aanzienlijke" daling van de omzet.

In België zijn sinds 17 maart alle winkels verplicht gesloten. In Nederland houdt het bedrijf sinds 19 maart uit eigen beweging alle winkels dicht om voor de veiligheid van personeel en winkelend publiek. De webshops zijn wel open.

In Scandinavië is FNG met Ellos Group louter met een webshop actief. Het bedrijf merkt dat consumenten niet-noodzakelijke aankopen voorlopig lijken uit te stellen. Dat zorgt er ook online voor dat omzetten onder druk staan.

Schadebedrag

FNG heeft zijn leveranciers verteld dat het minder bestellingen zal doen. Daarnaast kampt het bedrijf ook met logistieke problemen, ook door de sluitingen van fabrieken in onder meer China en Turkije en de sluiting van grenzen wereldwijd.

FNG kan nog geen schadebedrag noemen als gevolg van de crisis. Maar als de coronaproblemen langer aanhouden zal de schade "aanzienlijk" zijn aldus het bedrijf. Het bedrijf verwacht de impact van deze crisis minstens de rest van het jaar te zullen voelen.

Het winkelbedrijf heeft al de nodige maatregelen genomen om de kosten omlaag te krijgen. Het bedrijf maakt onder meer gebruik van de tijdelijke werkloosheidsregelingen. Verder hoopt het bedrijf in overleg met partijen om tot een regeling te komen voor huur- en andere kosten.

In de nieuwste podcast Kwestie van Centen bespreekt Martin Visser de aangescherpte steunmaatregelen voor ondernemers, werknemers en zelfstandigen. Luister hier, hieronder of via je eigen podcast app.