Nieuws/Financieel
496323405
Financieel

ForFarmers verblijdt beleggers met mogelijk hoger dividend

ForFarmers wil twee nieuwe markten betreden.

ForFarmers wil twee nieuwe markten betreden.

Lochem - ForFarmers wil de komende jaren meer dividend kunnen uitkeren aan zijn aandeelhouders. Het voederbedrijf stapt af van het maximum van 50% van de onderliggende winst die als dividend kan terugstromen naar beleggers, en gaan in plaats daarvan een range van 40 tot 60% van de onderliggende winst aanhouden. Die winst zou bovendien groter moeten worden, want het Gelderse bedrijf wil over vijf jaar de kosten met €10 miljoen hebben teruggebracht.

ForFarmers wil twee nieuwe markten betreden.

ForFarmers wil twee nieuwe markten betreden.

Dat staat in een strategie-update van ForFarmers die dinsdag werd gepresenteerd. Daarin spreekt het voederbedrijf ook de ambitie uit om een aantal nieuwe markten te betreden. Het bedrijf uit Lochem is nu in vijf Europese landen actief. Dat moeten er tegen 2025 zeven zijn. Daarbij mikt ForFarmers op een „meer evenwichtige verdeling” tussen de meer volwassen thuismarkten en nieuwe groeiregio’s.

ForFarmers is met een afzet van 10,1 miljoen ton voer op jaarbasis naar eigen zeggen marktleider in Europa. De onderneming is actief in Nederland, Duitsland, België, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Daar moeten dus nog twee landen bijkomen, aldus het bedrijf.

’Uitdagend’

Door groei op eigen kracht en door overnames wil ForFarmers tegen 2025 een bedrijfsresultaat van 125 miljoen tot 135 miljoen euro per jaar behalen. In de eerste helft van dit jaar was het bedrijfsresultaat 48,2 miljoen euro. Volgens het bedrijf zouden ook de winstmarges in de periode verbeterd moeten worden. In de „uitdagende thuismarkten” moet dit jaarlijks tussen de 0 en 3 procent stijgen.

ForFarmers merkt op dat op de Europese thuismarkten, met uitzondering van Polen, steeds meer druk is op de agrarische sector. Veehouders hebben steeds meer te maken met milieumaatregelen om de uitstoot van onder meer fosfaat en ammoniak door dieren te beperken. Daardoor is de groeiverwachting voor de agrarische sector in Noordwest-Europa zeer beperkt.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop