Financieel/Geld
497555648
Geld

Ouderenorganisatie start meldpunt voor financiële leeftijdsdiscriminatie

Amsterdam - Banken en verzekeraars zien ouderen steeds meer als financieel risico, zegt belangenclub KBO-PCOB. De organisatie heeft daarom een meldpunt geopend voor klachten over leeftijdsdiscriminatie, zoals minder rood mogen staan boven een bepaalde leeftijd of geen creditcard meer kunnen krijgen.

’Te Grijs Voor Rood’, heet het meldpunt. Volgens Gusta Willems van KBO-PCOB zijn er veel misstanden. „Het is ontzettend vernederend als er zo naar je leeftijd gekeken wordt. Dan doet niet je kredietwaardigheid er toe, maar alleen de datum waarop je geboren bent. Dat is de omgekeerde wereld.”

Ze geeft het voorbeeld van een bank die de regel hanteert dat je vanaf je 70ste minder rood mag staan. Ook bestaat een voorwaarde dat klanten ouder dan 75 niet meer negatief mogen staan op hun creditcard.

Zorgplicht

Willems: „Het ene moment ben je kredietwaardig, het andere moment, omdat je een bepaalde leeftijd hebt gehaald, niet meer. Alsof je opeens een compleet ander mens bent geworden. En dat mogen deze bedrijven wettelijk ook doen, onder het mom van zorgplicht.”

Volgens Willems mag zorgplicht echter niet ontaarden in leeftijdsdiscriminatie. „Het moet een echte weging van de financiële positie van de senior en diens financiële weerbaarheid zijn. Dit moet veranderen.” Met de meldingen wil de ouderenorganisatie naar Den Haag om deze kwestie aan te pakken.” De meldingen kunnen gedaan worden via de website van KBO-PCOB en per telefoon.