Nieuws/Financieel
498761
Financieel

Duitse justitie start onderzoek tegen ex-VW-topman Winterkorn

De Duitse justitie start een onderzoek naar mogelijke fraude door de inmiddels opgestapte Volkswagen-topman Martin Winterkorn.

Dat is zojuist door het Duitse openbaar ministerie in Braunschweig bekendgemaakt.

De stap volgt nadat de Volkswagen vorige week openlijk toegaf dat met de emissietesten van dieselauto's was gemanipuleerd waardoor deze beter uit de milieutests kwamen. De Duitse justitie wil nu onderzoeken of sprake is van fraude onder leiding van Winterkorn omdat Volkswagen met gebruikmaking van de gemanipuleerde tests auto's heeft verkocht.

 

Lees ook: Het DFT-dossier over "Dieselgate", met al het laatste nieuws over de affaire

 

De stap van het openbaar ministerie betekent een nieuwe tegenslag voor de zwaar onder vuur staande autobouwer, die vorige week niet alleen voor vele miljarden aan beurswaarde verloor, maar bovendien gigantische boetes van toezichthouders boven het hoofd hangt.

Ook dreigen naast het ingestorte imago van degelijkheid in een aantal landen verkoopverboden  indien het bedrijf niet snel het vertrouwen rond haar dieselauto's herstelt.

Aangifte

Uit het per e-mail verspreidde bericht van het OM in Braunschweig blijkt dat ook Volkswagen zelf aangifte heeft gedaan naar aanleiding van de misstanden en dat nu uitgezocht gaat worden wie verantwoordelijk waren voor het bedrog en wie daar van wisten.