Nieuws/Financieel
498808
Financieel

Cargill stoot hedgefondsen af met $7 miljard waarde

Diervoederbedrijf Cargill doet het merendeel van zijn financieringen via hedgefondsen de deur uit. Het voert verslechterde marktomstandigheden en afname van interesse van investeerders als redenen aan.

Het grootste handelshuis in agrarische producten ter wereld stoot in totaal drie van zijn eigen fondsen af aan werknemers, onderdeel van zijn Black River Asset Management. Dat heeft $4,8 miljard aan vermogen onder beheer.

Grondstoffenmarkt 

Cargill, dat een schuld van ruim $18 miljard heeft uitstaan, wierp eerder de handdoek in de ring in de strijd om Nutreco. Het kon onvoldoende geld lenen voor een bod zonder zijn kredietwaardigheid in gevaar te brengen.

Het Amerikaanse concern probeert in de zeer volatiele grondstoffenmarkten en dalende orders uit opkomende economie zijn marges overeind te houden.

Eerste kwartaalverlies

Het boekte dit jaar voor het eerst sinds 2001 een kwartaalverlies op voor het concern zelf tegenvallende omzetten. In juli stootte Black River al meerdere hedgefondsen af, vanwege 'beperkte interesse van beleggers'.

Het voordeel voor de hedgefondsen was juist dat ze binnen Cargill konden werken en profiteren van het grote netwerk van het agri-conglomeraat met vorig jaar een onmzet van $120 miljoen (2013: $134,9 miljard).