Nieuws/Financieel
498826
Financieel

Oplage Telegraaf daalt, maar bereik neemt toe

AMSTERDAM (AFN) - De printoplage van De Telegraaf is in het afgelopen jaar gedaald, maar het bereik van de krant is dankzij digitale platformen toegenomen tot de helft van de Nederlandse bevolking. Dat maakte Telegraaf Media Groep (TMG) dinsdag bekend op basis van cijfers van het Nationaal Onderzoek Multimedia (NOM).

Uit gecombineerde print- en onlinecijfers over de tweede helft van 2014 en de eerste zes maanden van dit jaar blijkt dat De Telegraaf ruim 7 miljoen mensen bereikte. Dat staat gelijk aan de helft van de Nederlandse bevolking van dertien jaar en ouder. Ruim 4 miljoen mensen lazen de krant via de pc, tablet of smartphone. Meer dan 5,2 miljoen mensen lazen de papieren editie en ruim 2,2 miljoen mensen bekeken de krant zowel op papier als digitaal.

De beoogde groei van gratis krant Metro valt een stuk lager uit dan voorzien. Volgens TMG werd in het afgelopen jaar gezocht naar ,,de meest efficiënte oplage in verhouding tot bereik en waste''. Dat optimum ligt volgens het mediabedrijf op een gemiddelde van 435.000 stuks per dag in plaats van de eerder ingeschatte 510.000 stuks. Met ingang van 1 oktober wordt daarom een gemiddelde van 435.000 exemplaren aangehouden, hetgeen nog altijd 12 procent hoger ligt dan in 2014.

Metro bereikte in de onderzoeksperiode 44 procent van de Nederlandse bevolking, ofwel bijna 6,2 miljoen mensen van dertien jaar en ouder. Ruim 5,9 miljoen mensen lazen de krant, terwijl 975.000 mensen voor de digitale editie kozen. Het aantal unieke bezoekers van de website lag in juli van dit jaar 93 procent hoger dan in september 2014. Van de meer dan 5,9 miljoen mensen lazen 700.000 Metro zowel in print- als in digitale vorm.