Nieuws/Financieel
498871
Financieel

Consumentenbond ziet grote verschillen in tandartstarieven 

De prijzen die tandartsen vragen voor een behandeling lopen sterk uiteen. Het verschil loopt kan oplopen tot duizenden euro's.

Dat concludeert de Consumentenbond dinsdag op basis van eigen onderzoek.

Voor de steekproef stuurde de Consumentenbond zes consumenten met gebitsproblemen op pad om bij vier of vijf tandartsen een second opinion te vragen.

De consumenten waren grotendeels tevreden over de tandartsen, maar de manier waarop tandartsen ingingen op de verzoeken verschilde erg.

De ene tandarts bood de verschillende mogelijke behandelingen inclusief een gespecificeerde offerte, terwijl de ander na aandringen alleen een bedrag op een bedriefje krabbelde.

Verschillen

Ook zaten er grote verschillen in de voorgestelde behandelingen. Zo werd bij de ene tandarts in het geval van een afgebroken kies het nemen van een kroon geadviseerd, waar dit door een andere arts wordt afgeraden. Ook liepen de ingeschatte kosten uiteen, tussen de €100 en de €1000.

Recht

Uit de steekproef bleek ook dat niet elke tandarts een second opinion wil geven. Zeven van de benaderde tandartsen wilden niet op het verzoek ingaan.

De Consumentenbond benadrukt dat patiënten altijd het recht om te vragen om een second opinion. Hier mag de tandarts maximaal €94,77 voor vragen.

De organisatie adviseert consumenten zich goed voor te bereiden voor een second opinion als zij twijfelen over de prijs van een gebitsbehandeling bij hun eigen tandarts.