Nieuws/Financieel
498954
Financieel

'Opnieuw moeilijke beursdag'

AMSTERDAM (AFN) - De aandelenbeurs in Amsterdam opent dinsdag waarschijnlijk met verlies. De andere effectenmarkten in Europa lijken eveneens verder weg te zakken, na de zware verliesbeurt op maandag. Naast de grondstofprijzen gaat de aandacht uit naar de Duitse inflatiecijfers en het consumentenvertrouwen in de eurozone en de Verenigde Staten.

,,Het lijkt weer een moeilijke beursdag te worden. Er is niet veel nieuws, maar de handel wordt gedreven door sentiment en onzekerheid. De angst voor China overheerst en de grondstofprijzen staan daardoor onder druk", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen. Volgens de marktkenner is er echter geen reden om in paniek te raken. ,,Het effect van China op de wereldeconomie is niet desastreus en China kan Europa en de Verenigde Staten niet in een recessie trekken", benadrukte hij.

Op macro-economisch vlak bleek dat de importprijzen in Duitsland in augustus met 1,5 procent zijn gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. De vierde opeenvolgende prijsdaling was sterker dan verwacht.

ASML

Aan het bedrijvenfront liet ASML weten te zijn gestart met de levering van een nieuw systeem dat chipmakers helpt om hun productie verder op te voeren. Die nieuwe technologie om schakelpatronen op halfgeleidermateriaal te etsen is een van de speerpunten voor de chipmachinefabrikant in de komende jaren.

De belangrijkste beursgraadmeters in het Verre Oosten lieten dinsdag flinke verliezen zien. De grondstofbedrijven stonden net als in New York en Europa stevig onder druk door de zorgen over China en de zwakke grondstofprijzen. De Nikkei in Tokio eindigde 4,1 procent in het rood en raakte daarmee de jaarwinst weer kwijt.

Glencore

In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een lang weekeinde, verloor de Hang Seng-index ruim 3 procent. Grondstofbedrijf Glencore, dat maandag in Londen al bijna 30 procent aan beurswaarde inleverde, ging in Hongkong 27 procent onderuit. In India toonde de beurs herstel, nadat de Indiase centrale bank de rente met 50 basispunten verlaagde tot 6,75 procent.

De Amerikaanse en Europese aandelenbeurzen moesten maandag flink terrein prijsgeven. Op Wall Street sloot de Dow-Jonesindex 1,9 procent lager op 16.001,89 punten. De S&P 500 zakte 2,6 procent tot 1881,77 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor ruim 3 procent tot 4543,97 punten.

AEX

De AEX-index in Amsterdam eindigde 2,5 procent lager op 412,32 punten. De MidKap daalde 1,8 procent tot 611,11 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren tot 2,8 procent.

De euro stond dinsdagochtend op 1,1277 dollar, tegen 1,1228 dollar bij het einde van de Europese beurshandel op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 44,41 dollar. Een vat Brentolie kostte een fractie meer op 47,35 dollar.