Nieuws/Financieel
499711
Financieel

Wiebes: 'Geen heffing op stijging waarde van huis'

Er komt geen belasting op de waardestijging van het eigen huis. Dat zegt staatssecretaris Eric Wiebes van financiën naar aanleiding van een rapport van het CPB over vermogensbelasting.

"Iemand die heel veel geld in zijn verbouwing heeft gestoken, moet dan ineens belasting gaan betalen over zijn verbouwing", aldus staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) vrijdag.

"Daar zit een gemiddelde huizenbezitter echt niet op te wachten en dat gaan we in Nederland ook echt niet doen", zei Wiebes.

De bewindsman reageerde op aanbevelingen van het Centraal Planbureau (CPB) om de fiscale aanpak van de uiteenlopende inkomsten uit kapitaal eenvoudiger te maken.

Volgens Wiebes streeft het kabinet wel naar een eerlijkere heffing, maar dat is nu nog niet mogelijk. "Voor iedereen is het heffen op basis van werkelijke rendementen toch het eerlijkste systeem. Naarmate meer getallen beschikbaar komen, komt het systeem wel dichterbij. We vrezen een heleboel administratief gedoe en belastingontwijking als we dat nu zouden gaan doen'', aldus de staatssecretaris.

Volgens het CPB is het huidige stelsel een ,,lappendeken''. Het gaat om heffingen op ondernemingswinst, rente, dividend, vermogenswinst of -aanwas en royalty’s, maar ook om het eigen huis. Een simpelere en uniformere benadering is goed voor de economie, zegt het CPB. Mensen zullen hun economisch gedrag en besluiten over hun vermogen minder laten afhangen van belastingregels.