Financieel/Nieuws

Europa raakt achterop bij rest wereld

’Ruim baan voor de Europese fintech’

Door Ruud Mikkers

Brussel - De EU moet zijn regelgeving opschudden zodat de fintechsector ruim baan krijgt voor experimenten. Dat blijkt uit een rapport van VVD-Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen, die namens het Europees Parlement is aangesteld als zogeheten fintechrapporteur.

Door het toestaan te experimenteren terwijl de toezichthouder meekijkt, kan door financiële dienstverleners kennis en ervaring opgedaan worden zonder dat consumentenbelangen in het geding komen en zonder dat er gevaar ontstaat voor mogelijke systeemrisico’s. „Dat is beter dan te proberen deze ontwikkelingen tegen te houden, want dat is een mission impossible.”

Volgens Van Nieuwenhuizen dreigt Europa de boot te missen doordat wetgeving verouderd is of elkaar overlapt en in ieder geval vernieuwing in de weg staat. Er moet meer concurrentie komen, waardoor consumenten sneller en goedkoper uit zijn met bovendien meer keuzemogelijkheden en gemak.

Beleidsmakers zullen duidelijke keuzes moeten maken, bijvoorbeeld met betrekking tot de privacy. In rap tempo komen nieuwe vraagstukken op hen af. Bijvoorbeeld over data. Wie zijn de eigenaren van al die bergen gegevens? Rond de 80% van de huidige beschikbare data is in de afgelopen twee jaar verzameld, om aan te geven hoe snel ontwikkelingen tegenwoordig gaan.

Veel van de huidige wetgeving is gericht op bepaalde instellingen, terwijl ze op de activiteit gericht zou moeten zijn. Zo krijgen startups makkelijker een voet tussen de deur.

Ook kunnen banken kunnen concurrentie krijgen van bedrijven Apple of Google, die dankzij de moderne techniek zelf betalingen kunnen regelen. Van Nieuwenhuizen ziet een speelveld voor zich met veel meer concurrentie. „Voor de consument maakt het echt niet uit wie zijn hypotheek verstrekt. Zolang de regels van het toezicht maar nageleefd worden.”

Europa dreigt achterop te raken bij de rest van de wereld, omdat hier de afgelopen jaren naar aanleiding van de financiële crisis vooral terug is gekeken, waardoor de sector allerlei extra beperkingen zijn opgelegd. Begrijpelijk, maar we zijn vergeten vooruit te kijken meent Van Nieuwenhuizen.

Ook voor toezichthouders gaat er veel veranderen. Zij hebben standaard veel juristen en economen in dienst, maar dat is achterhaald. „Ze kunnen beter ook mensen aannemen die de algoritmes begrijpen. Die kunnen begrijpen of zo’n algoritme op een bepaalde manier sturend is.”

President van de Duitse Bundesbank Jens Weidmann waarschuwde juist deze week nog voor het gevaar van fintechondernemingen die buiten de traditionele bankensector om voor een instabiel financieel systeem zouden kunnen zorgen.

Ook Van Nieuwenhuizen ziet de risico’s waar Weidmann voor waarschuwt, maar vindt dat juist een reden om snel met de regelgeving rond fintech aan de slag te gaan. „Juist het feit dat ontwikkelingen in fintech zo disruptief kunnen zijn, is reden om er gecontroleerd mee te experimenteren.” Uitgangspunt is dat voor iedereen het speelveld gelijk is.

De Europese Commissie zal later dit jaar zelf met een eigen fintechplan komen. Daarin zal ook het rapport van Van Nieuwenhuizen worden meegenomen.

Correspondent Brussel

RMikkers