Nieuws/Financieel
500898
Financieel

'Liever bloedhond dan rechtsbijstandverzekering'

Rechtsbijstandverzekeringen hebben als voordeel dat mensen voor een paar tientjes per maand toegang hebben tot een jurist. Maar er zijn ook veel nadelen, zo blijkt uit een oproep op Telegraaf.nl waar binnen enkele uren liefst 250 bezoekers op reageerden.

Een veelgehoorde klacht luidt dat rechtsbijstandverzekeraars altijd wel een reden bedenken waarom zij niet voor een klant in actie hoeven te komen, zelfs al heeft die jarenlang premie betaald.

Lopende bandwerk

Wil de verzekeraar wel tijd en energie steken in een geschil, dan is het probleem dikwijls dat er jonge onervaren juristen worden ingezet die te gemakkelijk aansturen op een schikking. Ook het eigen risico is veel verzekerden een doorn in het oog.

"Toen ik eind vorig jaar mijn baan dreigde te verliezen, heeft mijn rechtsbijstandverzekeraar mij matig van advies voorzien", meldt een lezer uit Rotterdam. "Achteraf had ik beter kunnen sparen voor een echte bloedhond die mijn belangen durft te behartigen en voor mij opkomt. Mijn rechtsbijstand wilde alles zo snel mogelijk afhandelen en op naar het volgende dossier. Lopende bandwerk."

Positief

Tussen de vele negatieve reacties zit echter ook een aantal positieve ervaringen. "Onze rechtsbijstandverzekeraar DAS heeft één van de beste advocatenkantoren van Nederland ingeschakeld, toen onze buren een conflict veroorzaakten over ons recht van overpad over hun terrein.

Uiteindelijk hebben wij de zaak gewonnen en een zelfstandig achterom gekregen. De procedure heeft minstens 2,5 jaar geduurd. Dus de premie voor deze verzekering is in ons geval zeker goed besteed geweest", aldus een tevreden Zeeuw.