Nieuws/Financieel
500923
Financieel

'Te weinig aanbod in middensegment huursector'

Er is momenteel te weinig aanbod in het middensegment in de huursector, omdat er decennialang nauwelijks in is geïnvesteerd.

Als er meer aanbod in het middensegment komt, wordt de doorstroming van de sociale huursector naar het middensegment vergroot. Hierdoor wordt de druk op de sociale huursector verminderd. Ook moet de transparantie van de huurwoningmarkt worden vergroot.

Dit stellen VGM, de brancheorganisatie van de vastgoedmanagers, en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) in een gezamenlijk rapport.

In tegenstelling tot de koopwoningmarkt zijn het huuraanbod, de huurtransacties en huurbemiddeling intransparant. Mede hierdoor blijft een groot deel van de markt onbenut.

Liberalisatiegrens

Hukker pleit voor een verlaging van de liberalisatiegrens, de maximale huurprijs waarvoor een sociale huurwoning aan een nieuwe huurder mag worden verhuurd, naar de zogenoemde aftoppingsgrens. Dit is de maximale huurprijs waarbij nog huurtoeslag kan worden aangevraagd. In de praktijk gaat het hier om een verlaging van de huidige €710,68 naar €618,24.

Vooral in de grote steden is het lastig een huurwoning in het middensegment te vinden. Huurders zijn daar al snel aangewezen op de randen van de stad.

Huurprijs

De gemiddelde huurprijs ligt op € 9,20 per vierkante meter, een stijging van 1,5 procent ten opzichte van een jaar geleden. Vooral Amsterdam steekt er met een m²-prijs van €13,50 met kop en schouders bovenuit.

De interesse voor gestoffeerde en gemeubileerde woningen komt voornamelijk van expats. Voor gestoffeerde woningen lag de m²-prijs lag in het tweede kwartaal op €13,30, en die van gemeubileerde woningen op15,50 euro per vierkante meter. Deze markt beperkt zich tot enkele steden zoals Den Haag, Amsterdam, Rotterdam, Wassenaar en Delft.

Het totale aantal huurwoningen in ons land bedraagt 3,2 miljoen en daarvan hebben corporaties er 2,3 miljoen in hun bezit. De totale portefeuille van het marktsegment waarin NVM-makelaars en de vastgoedmanagers van VGM NL actief zijn bedraagt naar schatting zo’n 910.000 woningen. Dit is 28 procent van de totale huurmarkt.