Nieuws/Financieel
500924
Financieel

'Kwart van Nederlanders vreest voor pensioen'

25% van de Nederlanders denkt dat ze niet genoeg geld te besteden hebben als ze met pensioen zijn.

Dit blijkt uit GfK onderzoek uitgevoerd onder 23.000 mensen in 19 landen, waaronder Nederland.

43% van de deelnemers heeft  in meer of mindere mate vertrouwen genoeg financiële middelen te hebben om ook na hun pensioen te leven zoals ze dat graag willen. Mannen hebben meer vertrouwen in een goed financieel pensioen dan vrouwen: 47% vs 39%.

Vijftigers bezorgd

Vooral de mensen in de leeftijdsgroep tussen de 50 en 59 jaar, maken zich zorgen. Bijna een derde (31 procent) denkt als gepensioneerde niet voldoende geld te hebben.

Onder de jongeren (15-29 jaar) is de bezorgheid minder groot: daarvan denkt ruim 20% niet genoeg geld te hebben na hun pensioen.

"Gezien de recente pensioenontwikkelingen zit er voor hen waarschijnlijk minder in het vat, maar ze maken zich toch minder zorgen. Dat zegt meer over het pensioenbewustzijn bij deze groep", aldus GfK.

Buitenland

In vergelijking met de andere onderzochte andere landen heeft Nederland het het pensioensysteem volgens Eric Landwaart van GfK "redelijk op orde wanneer we het vergelijken met het buitenland". Uit het onderzoek komt Nederland als middenmotor uit de bus.

Landwaart: "Gezien de ontwikkelingen naar een meer individueel systeem, is een verdere spreiding van mensen met vertrouwen en zonder vertrouwen te verwachten. Goede communicatie en het wijzen op benodigde individuele aanvullingen, zullen de komende jaren van essentieel belang zijn om het overall vertrouwen in het systeem overeind te houden."