Nieuws/Financieel
500965
Financieel

Wall Street opent in mineur

NEW YORK (AFN) - De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn  dinsdag met flink verlies van start gegaan. Daarmee zijn de voorzichtige winsten van maandag weer teniet gedaan.

Volgens marktkenners is een stapeling van factoren reden voor de terugval, zoals de daling van de olie- en grondstofprijzen en toenemende zorgen over de staat van de economie. De Dow Jones-index, de Nasdaq en de S&P500 zakten 1,1% tot 1,2%.

De problemen bij de Duitse automaker Volkswagen, dat miljarden opzij zet vanwege een dieselschandaal, liet zich ook voelen bij branchegenoten op Wall Street. Zo gingen General Motors (min 3,1 procent), Ford Motor (min 2,4 procent) en Fiat Chrysler (min 4,8 procent) in de uitverkoop.

De Chinese president Xi Jinping liet in een interview optekenen dat China staat voor een hele trits aan economische hervormingen, ondanks de recente malaise in het land. Beleggers op Wall Street lijken niet onder de indruk van zijn uitspraken. ,,Dergelijke teksten hebben we eerder gehoord", zo klinkt het. Xi begint dinsdag aan zijn eerste staatsbezoek aan de Verenigde Staten. Hij zal later deze week een ontmoeting hebben met president Barack Obama in het Witte Huis.

Naast China houdt ook de Federal Reserve de gemoederen nog altijd bezig. Fed-voorzitter Janet Yellen zal donderdag een toelichting geven op het besluit vorige week om de rente ongemoeid te laten. Volgens andere Fed-bestuurders wordt een renteverhoging dit jaar nog altijd als reële optie gezien.

Automakers

Qua bedrijfsfondsen zullen andermaal farmaceuten en biotechnologiebedrijven de aandacht op zich weten gericht. Presidentskandidaat Hillary Clinton zorgde maandag voor een uitverkoop onder de fondsen, nadat ze had aangegeven prijsstijgingen van medicijnen onder de loep te willen nemen.

Ook automakers kunnen rekenen op een bovengemiddelde belangstelling na de problemen bij het Duitse Volkswagen. Zo noteren onder meer General Motors, Ford Motor en Fiat Chrysler in de voorbeurshandel fors lager.

Bank of America

De aandelen van Bank of America koersen in de voorbeurshandel in de min. Aandeelhouders zullen de knoop doorhakken over het al dan niet splitsen van de taken van de bestuursvoorzitter en de toezichthoudend voorzitter. Verder kondigde topman Lloyd Blankfein van Goldman Sachs aan dat hij lymfeklierkanker heeft en dat die aandoening goed behandeld kan worden.

De Amerikaanse beurzen zijn maandag met winst de handel uitgegaan. De leidende Dow-Jonesindex sloot uiteindelijk 0,8 procent hoger op 16.510,19 punten. De brede S&P 500 sloot 0,5 procent hoger op 1966,97 punten en de technologiebeurs Nasdaq won een fractie tot 4828,95 punten.