Nieuws/Financieel
501019
Financieel

Volkswagen treft miljardenvoorziening

WOLFSBURG (AFN) - Volkswagen (VW) zet in eerste instantie 6,5 miljard euro opzij in verband met het dieselschandaal waarin het Duitse autoconcern verwikkeld is geraakt. De voorziening is bedoeld om de kosten te dekken van ,,de noodzakelijke servicemaatregelen en andere inspanningen om het vertrouwen van de klanten terug te winnen''.

VW erkende dinsdag dat zo'n 11 miljoen dieselauto's wereldwijd zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke stoffen tijdens laboratoriumtests lager uitvalt dan in het dagelijks gebruik. Welke types precies, vermeldde de autofabrikant niet.

De software voor motormanagement is bij meer auto's geïnstalleerd, maar leidt volgens VW maar bij wagens met één bepaald type dieselmotor tot afwijkingen in de uitstootwaarden die bij tests worden gemeten. Alle nieuwe auto's die in de Europese Unie op de markt zijn, voldoen aan de normen, stelt het grootste autobedrijf van Europa.

Half miljoen

De Amerikaanse milieudienst EPA, die de zaak vrijdag aan het rollen bracht, sprak tot dusver van een half miljoen wagens. Het ging daarbij om dieselauto's van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015, en daarnaast om de A3 van luxedochter Audi.

De miljardenvoorziening wordt verantwoord in de resultaten over het derde kwartaal. Omdat diverse onderzoeken naar de kwestie nog in volle gang zijn, kunnen de uiteindelijke kosten nog fors oplopen. De boete voor Volkswagen kan in de VS oplopen tot omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is, wat in totaal neer zou komen op krap 16 miljard euro.