Nieuws/Financieel
501041
Financieel

Denkfout bij hoog dividend Shell

Gaat Shell zijn dividend verlagen? De meningen in het kamp zijn verdeeld, maar men is het erover eens dat handhaving van het dividend bij de huidige olieprijs op termijn niet houdbaar is. Daar zit nu net de crux, want hoe denken we over de olieprijs?

Ik heb de laatste twee weken een discussie gevoerd met een cliënt over Shell. Van mij mag hij de aandelen kopen, maar hij denkt daar anders over. Hij heeft tijdens zijn werkzame leven bij een oliemaatschappij gewerkt, dus hij is terzake kundig en voldoende onderlegd.

Dividendrendement 7,8%

Uitgangspunt van de discussie is het hoge dividendrendement van meer dan 7% (op de huidige koers van 21,42 zelfs 7,8%). Ik vind dat rendement een koopaanbeveling waard, maar de Klant vertrouwt het niet. Volgens de Klant is dat rendement irrealistisch hoog, waarbij hij steun krijgt van Corné van Zeijl, portefeuillebeheerder Nederlandse aandelen bij ACTIAM. “Van Zeijl in het FD die stelde dat het Shell-dividend net zolang wordt uitgekeerd als dat er een kasstroom is. Allemaal waar.”

In een column in het FD stelt de fondsbeheerder dat de uitkering staat en valt met de vrije cashflow. “Een ding is zeker, hoe langer de olieprijs laag blijft, hoe eerder de houdbaarheidsdatum van Shell’s dividend in zicht komt”, aldus Van Zeijl. “Bij een dividendrendement boven de 6% moet je oppassen. Beleggers vertrouwen het dividend van het bedrijf dan niet meer.”

Denkfout

De Klant is het daarmee eens. Mijn reactie daarop was dat Corné Van Zeijl een denkfout maakt. Het dividendrendement wordt namelijk berekend uit twee variabelen, te weten de hoogte van het dividend en de koers van het aandeel. Het huidige rendement van 7,8% komt niet door de hoogte van het dividend, maar door de gedaalde koers. Des te verder die zal dalen, des te hoger het rendement.

Het moge duidelijk zijn dat de winst – en daarmee het dividend - van een oliemaatschappij als Shell afhankelijk is van de prijs van hun basismateriaal: olie. We weten allemaal dat die gehalveerd is. Nu buigen hordes analisten zich over de vraag hoe de olieprijs zich de komende tijd zal gaan ontwikkelen. De schattingen voor de prijs van een vat olie lopen uiteen van $ 25 tot $ 80, een marge waar je alle kanten mee uit kunt. Mijn conclusie is dat de geleerden het ook niet meer weten.

Twee scenario’s

Een oude rot in het vak, van het kaliber Buffett, kwam met een beter verhaal. Hij schetste twee scenario’s waar we op zijn minst eens over kunnen nadenken.

“Saudi Arabië kampt met een tekort op zijn begroting en de enige oplossing is een hogere olieprijs. Wat zou kunnen is dat de OPEC de komende maanden om tafel gaat zitten met enkele grote non-OPEC landen met als doel de gezamenlijke productie terug te schroeven.”

“De afgelopen maanden heeft een Saudische prins meerdere keren een ontmoeting gehad met Vladimir Poetin. Rusland is geen lid van de OPEC, maar heeft hetzelfde budgettaire probleem als Saudi Arabië. Het onderwerp van gesprek was waarschijnlijk de olieprijs, waarom zouden ze elkaar anders ontmoeten?”

“Er zijn twee scenario’s. Het ene is dat er een overeenkomst komt tussen de OPEC en de non-OPEC landen, waarna de olieprijs weer kan stijgen. Het andere is dat er geen overeenkomst wordt gesloten, waarna de olieprijs op de korte termijn in elkaar klapt naar $ 25 tot $ 30 voor een vat. Dan volgt er een snelle sanering waarin de zwakkere producenten het loodje leggen, er capaciteit van de markt verdwijnt en de prijs weer kan stijgen. Dus er zijn twee manieren om de prijs te laten stijgen.”

Verslaafd aan olie

We weten niet wat de olieprijs op korte termijn gaat doen, omdat we afhankelijk zijn van de actie van de grote spelers. Wat we wel weten is dat de wereld – ondanks alle droomscenario’s om die wereld over 35 jaar helemaal te laten draaien op duurzame energie – verslaafd is aan olie. Elke dag verbruiken we 93 miljoen vaten, 365 dagen per jaar. Dat zal nog wel even zo doorgaan.

Zelfs al verlaagt Shell zijn dividend met 50%, dan nog resteert er voor de huidige koper een rendement van boven de 3,5%, veel meer dan de vergoeding op een spaarrekening en aanzienlijk meer dan het rendement op een 10-jarig staatslening.

Wat ik ten slotte nog niet ben tegengekomen is die andere vraag: is de verlaging van het dividend niet allang in de koers verwerkt?

Ron Boer is partner bij Het Effectenhuis Commissionairs B.V., een onafhankelijke specialist in de advisering en handel in obligaties en tevens beheerder van drie beleggingsfondsen: het OK Wereld Fonds (aandelen wereldwijd), het OK Magnificent Twenty (Amerikaanse aandelen) en het Wereld Rente Dividend Fonds (vastrentende waarden).Cliënten van Het Effectenhuis kunnen een positie hebben in de behandelde fondsen op het moment van publicatie. Mocht u tot koop of verkoop overgaan, overleg vooraf altijd met uw adviseur/beheerder.