Nieuws/Financieel
501043
Financieel

'Jongeren willen plekje in ondernemingsraad'

UTRECHT (AFN) - Jongerenorganisaties willen af van de huidige medezeggenschapsregels in het bedrijfsleven. Volgens CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals en AWVN Young HR kunnen veel jongeren nu niet meepraten in de ondernemingsraad van bedrijven.

Jonge werknemers worden nu door de Wet op de ondernemingsraden (WOR) vaak uitgesloten om zichzelf verkiesbaar te stellen en ze mogen in het eerste halfjaar überhaupt niet stemmen, zeggen de organisaties. De wet moet op de schop en er moet worden geïnvesteerd in het betrekken van jongeren bij medezeggenschap, vinden ze. ,,Jongeren willen wel degelijk hun stem laten horen'', stelt een woordvoerder van VCP Young Professionals dinsdag. ,,Ondernemingsraden moeten regelingen in overleg met het hele personeel kunnen vaststellen.''

De jongerenorganisaties zien hierbij ook een belangrijke rol weggelegd voor de Sociaal-Economische Raad. Die zou, als aanjager van medezeggenschap het belang van ondernemingsraden bij jongeren meer onder de aandacht kunnen brengen en het onderwerp bespreekbaar kunnen maken in het Nederlandse polderoverleg.