Nieuws/Financieel
501125
Financieel

Galapagos wint na interesse biotechreus AbbVie

Midkapfonds Galapagos won maandagmiddag 8% aan de beurs, nadat broker Bryan Garnier meldde dat uitspraken van biotechreus AbbVie over het reuma-medicijnen van Galapagos zeer gunstig kunnen uitpakken.

De financiële topman van AbbVie zei tijdens een conferentie dat hij na de overname van Pharmacyclics tegen $21 miljard rondkijkt naar kleinere overnames in de sector.

'Perfect fit'

Hij noemde Galapagos een 'perfect fit' voor AbbVie, hoewel nog twee andere overnames onderweg zouden zijn. AbbVie kijkt nog altijd of het een licentie neemt op Galapagos' medicijn filgotinib. Daarmee komt ook de financiering van een zogeheten fase-3 onderzoek voor het medicijn dichterbij, nodig om het middel uiteindelijk goedgekeurd te krijgen.

Galapagos heeft inmiddels veel contanten in zicht die het niet direct voor medicijnontwikkeling nodig zou hebben en dus mogelijk naar aandeelhouders kunnen vloeien.

Miljoenen toegezegd

Samenwerkingspartner AbbVie had in augustus al zijn goedkeuring uitgesproken over de laatste medische testdata en gaat nu aangeven of het dit filgotinib-middel in de markt wil zetten. In ruil daarvoor kan Galapagos dit jaar dan minimaal $200 miljoen ontvangen. Daarnaast zou een middel tegen darmontstekingen worden goedgekeurd voor productie, wat Galapagos naar schatting nog eens $150 miljoen zou opleveren.