Nieuws/Financieel
502063
Financieel

Duitse woningverhuurder koopt branchegenoot

BERLIJN (AFN) - De grote Duitse woningverhuurder Deutsche Wohnen brengt een bod uit van ruim 4,6 miljard euro in eigen aandelen op zijn kleinere branchegenoot LEG Immobilien. Dat maakte het bedrijf zondag bekend. Het bestuur van LEG staat achter de overname. Persbureau Bloomberg had eerder gemeld dat de twee partijen in onderhandeling waren.

Als ook de aandeelhouders van LEG op het bod ingaan, krijgen zij samen een belang van 39 procent in het gecombineerde bedrijf. De biedprijs ligt volgens Deutsche Wohnen een vijfde boven de gemiddelde koers van LEG in de afgelopen drie maanden. Doel is de overname nog voor het einde van het jaar af te ronden.

Deutsche Wohnen is met een beurswaarde van 8,1 miljard euro de tweede verhuurder van woningen in Duitsland. Vonovia is de grootste, dat bedrijf wist zijn marktwaarde de afgelopen twee jaar via overnames ruimschoots te verdrievoudigen tot een slordige 14 miljard euro. Het treedt later deze maand toe tot de DAX-hoofdindex op de beurs in Frankfurt.

Overnamepad

Ook Deutsche Wohnen is al langer op het overnamepad. Het kocht eerder dit jaar voor bijna 1 miljard euro zijn Oostenrijkse concurrent Conwert Immobilien Invest. In 2013 werd GSW Immobilien ingelijfd voor zo'n 1,7 miljard euro.

De overnamegolf in de Duitse vastgoedbranche wordt gevoed door de lage rente, die het goedkoop maakt om geld te lenen. Daarnaast speelt mee dat internationale investeerders gretig de nieuwe aandelen kopen die vastgoedbedrijven uitgeven om acquisities te financieren.