Financieel/Geld
50244394
Geld

Geen huis: jongere durft geen baan in andere stad aan te nemen

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Utrecht - Je droombaan vinden, maar ervoor moeten verhuizen? Eén op de drie jongvolwassenen (18 tot 34 jaar) denkt dat dit door de oververhitte woningmarkt niet meer mogelijk is. Zij zullen deze baan dus aan zich voorbij laten gaan.

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie.

Dat blijkt uit onderzoek door Munt Hypotheken onder ruim duizend Nederlanders met een koophuis. Van alle respondenten zegt een kwart niet van baan te kunnen veranderen als dit betekent dat zij moeten verhuizen naar een andere plaats. Onder de jongeren is dit dus een op de drie, in de zuidelijke provincies zelfs 40%.

Later kinderen

De krappe woningmarkt heeft zo flinke invloed op zowel de maatschappelijke carrière als de privéomstandigheden van Nederlanders, concludeert de hypotheekverstrekker. Jonge koppeltjes stellen ook de komst van kinderen uit omdat zij moeilijk aan een grotere woning kunnen komen.

Daarnaast is ook uit elkaar gaan ingewikkelder voor stellen, zegt directeur Ellen Hensbergen van Munt Hypotheken. „Met de oplopende inflatie en stijgende hypotheekrente drukken de woonlasten de komende tijd al zwaarder op de portemonnee. Wij zien dan ook terug dat mensen zich zorgen maken over hun leencapaciteit dan wel het alleen ophoesten van de huidige hypotheek als de partner vertrekt.”

Onder jongeren lijkt ook de vierdaagse werkweek steeds populairder te worden. In de podcast Generatie T bespreken vier millennials hoe zij de balans zien tussen werk en privé: